FOTO  'Svemirsko' sklonište u BiH s pogledom koji mami uzdahe!

Visočica sklonište
Privatna arhiva

Prekrasan pogled na prirodu i planine, a ujedno i sigurno sklonište te mjesto za odmor planinarima, nudi prvi bivak izgrađen na planini Visočici.

Ovo planinsko sklonište izgrađeno je pod vodstvom projektnog tima iz Bosne i Hercegovine: Kenana Vatrenjaka, Nedima Mutevelića, Amira Mutevelića, Ibrice Jašarevića i Vedada Islambegovića. Voditelj projekta je Kenan Vatrenjak koji je za 24sata otkrio neke zanimljive detalje oko izgradnje ovog bivka, odnosno skloništa.

"Za razvoj ove ideje bilo je važno moje dugogodišnje planinarsko iskustvo i razumijevanje ove specifične oblasti, a za razvoj konkretne ideje najvažnija je bila reakcija i shvaćanje lokacije ispričao je Vatrenjak. Naime, radi se o izuzetnoj lokaciji na ivici kanjona Rakitnice, koja se prostire između planina Bjelašnica i Visočica. To je izuzetno zabačeno područje i upravo je namjera ovog projekta aktivirati ga, odnosno privući posjetitelje".

Izgradnja ovog projekta započela je početkom 2019. godine kada je planinarski savez Bosne i Hercegovine uputio poziv planinarskim društvima u BiH za dostavu projekata bivka. Planinarsko društvo 'Željezničar' prijavilo se sa projektnom studijom Filter i dobilo dozvolu za izgradnju bivka na planini Visočici.

"S obzirom na projektantsku zamisao, projekt je bio neizvediv bez helikopterskog prijevoza, koji je u osiguran u kolovozu. Pošto smo se morali prilagoditi slobodnim terminima helikopterske jedinice, kompletna izgradnja je tekla veoma brzo; izrada konstrukcije u radionici, transport i montaža trajali su tri tjedna", objašnjava voditelj projekta za 24sata.

Što se tiče kvadrature, Vatrenjak kaže da ona iznosi bruto 14 metara kvadratnih, a objekt je planinsko sklonište i služi najnužnijoj zaštiti svih planinara ili posjetitelja ovog područja.

Konstrukcija bivka je napravljena od čeličnih profila. Vatrenjak tvrdi kako je bilo jako važno napraviti što lakšu konstrukciju koja može podnijeti ekstremne visoko-gorske uvjete; a lakšu zbog ograničenja nosivosti helikoptera do 500 kilograma u jednom transportu. Unutrašnjost bivka je u potpunosti obložena jelovim podom, a izvana je objekt presvučen limom.