Stručnjaci upozoravaju da male bebe ne bi smjele piti vodu

Beba voda
Ilustracija

Svi znamo koliko je važno piti vodu, ali stručnjaci upozoravaju da je nikako ne treba davati malim bebama.

Naime, i najmanja količina dodatne vode može utjecati na ravnotežu vode u njihovim sićušnim tijelima - a stručnjaci tvrde da bi to moglo biti kobno. Ovo upozorenje se odnosi na djecu mlađu od šest mjeseci. Kod njih bi i samo gutljaj vode mogao preopteretiti bubrege, što bi moglo dovesti do opasnog stanja zvanog hiponatremija, piše The Sun.

"Također, bubrezi kod dojenčadi ispod šest mjeseci su previše nezreli i voda može izazvati intoksikaciju kao rezultat neravnoteže u elektrolitima poput natrija. To može uzrokovati hiponatremiju, situaciju u kojoj previše vode smanji razinu natrija u tijelu. Što može uzrokovati komplikacije poput oticanja mozga, napadaja i, u ekstremnim slučajevima, smrti", rekao je farmaceut Abbas Kanani za Yahoo UK. 

Također, on ističe kako voda može utjecati i na njihovu potrebu za hranom.

"Njihovi želuci su jako sitni i lako se mogu napuniti vodom, što otežava dobivanje potrebne hrane", objasnio je.

Zbog svega toga većina stručnjaka se slaže kako bebama mlađima od šest mjeseci ne treba davati ništa osim majčinog ili adaptiranog mlijeka.

Ipak, tijekom vrućih dana treba pripaziti i na njihovu povećanu potrebu za tekućinom.

"Poput odraslih, bebe i mala djeca trebaju piti puno tekućine da ne bi bili dehidrirani. Ako dojite dijete, ne morate im davati vodu, ali možda će željeti češće piti mlijeko", objasnio je dr. Max Davie, službenik za poboljšanje zdravlja Kraljevskog koledža za pedijatriju i dječije zdravlje, piše Index.hr.