Što reći kad logika prevlada čaroliju?

djed mraz
Prije ili kasnije dijete će shvatiti da u stanu ili kući nemate dimnjak, da su prozori zimi čvrsto zatvoreni i da nema šanse da Djedica uđe u vaš dom i ostavi poklon ispod bora. Tu je još i pitanje kako Djed Mraz stigne obići baš svu djecu u svijetu u jednoj noći i kako zapamti sve adrese i sve što je svako pojedino dijete naručilo. Doći će taj dan, kada će vam mališan reći: Djed Mraz ne postoji!
Roditelji ne žele "ubiti" u startu tu predivnu priču koja je zaokupljala maštu mališana toliko godina, a ne žele ni lagati i umanjivati sposobnost logičkog razmišljanja kod djeteta.

Djed Mraz je predivan, sastavni dio blagdana koji dodaje taj čarobni sastojak u trenucima darivanja i obiteljskog druženja. Djeca su uzbuđena, iznenađena i obavijena nekim svečanim osjećajem noć prije Božića, a kada shvate da Djed Mraz ne postoji, taj se ugođaj raspršuje i pretvara u neku vrstu razočaranja.

Što reći?

Možda je nabolje započeti priču da Djed Mraz živi tamo gdje je sve moguće, u našoj mašti i srcima. Djed Mraz nekoć je doista postojao i bio je čovjek od krvi i mesa koji je bio darežljiv, pomagao je siromašnima i brinuo o dječici. Na engleskom jeziku se Djed Mraz kaže Santa Clause, a ta je riječ nastala od nizozemske riječi Sinterklaas, koja znači Sveti Nikola.

Sveti Nikola doista je postojao i živio je na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće na području današnje Turske. Svo svoje obiteljsko bogatstvo je razdijelio siromašnima, a kao biskup je najviše brinuo o djeci i razveseljivao ih je svojim darovima. Pomagao je i nemoćnima i bolesnima, odnosno svima koji su trebali njegovu pomoć.

Kroz svoju srdačnost, dobrotu, velikodušnost i požrtvovnost, Sveti Nikola postao je legenda i simbol ljubavi i brige za djecu. Kroz godine on je utjelovljen u mnogim ulogama, a jedna od njih je i Djed Mraz.

Ako u svojoj mašti i srcima vjerujemo u Djeda Mraza, možemo njegove tragove pronaći svuda oko sebe. Baš kao što je on želio najbolje za djecu, tako i roditelji žele najbolje za svoje mališane. Stoga objasnite djeci da ih roditelji daruju u ime Djeda Mraza i ostavljaju poklone ispod bora, kako bi iskazali tu brigu i ljubav za djecu u njegovo ime.  

Potom možemo djetetu reći da smo to skrivali od njih, jer je to čudesna tajna koja se prenosi iz generacije u generaciju i omogućava da na čaroban način kroz dječju maštu Djed Mraz živi. Istu tajnu će oni jednog dana povjeriti svojoj djeci i pomagati Djedu Mrazu da razveseli njihovu djecu.

Nitko ne želi živjeti u svijetu u kojem ne postoji Djed Mraz, u kojem ne postoje znaci pažnje i ljubav prema djeci, u kojem ne postoje čarobni trenuci, u kojem ne postoji suosjećanje i briga za one koji su nemoćni ili siromašni. U tome je poanta Djeda Mraza, to je njegova misija i poruka koja se prenosi generacijama.

Stoga djeci treba reći da Djed Mraz postoji zato jer mi želimo da postoji. I ne trebamo prestati vjerovati u njegovu čaroliju. Možda nam nije donio sve te igračke i slatkiše, ali nas svake godine podsjeća da su u životu najvažniji zajednički trenuci, sreća i ljubav.
(JK)