Što fotografije s Facebooka govore o vama?

Facebook
Fotografije koje stavljate na svoj profil na Facebooku šalju poprilično točnu sliku o vašoj osobnosti, pokazali su rezultati istraživanja koje je pokušalo otkriti koliko su točne informacije koje prvi dojam otkriva o osobi.

Kao što je i očekivano, što više vlastitog duha prenesete na fotografiju, točnije će biti i informacije koje šaljete u javnost.

''U doba u kojem dominiraju društvene mreže, osobne fotografije su svuda prisutne i nužno je saznati na koje načine naša osobnost komunicira kroz našu pojavnost'', smatra voditeljica studije Laura Naumann.

''Njen ili njegov portret na fotografijama ima značajan utjecaj na njihov osobni i profesionalni život.''

Dobro je biti svjestan važnosti fotografije za prvi dojam, jer iste možemo itekako ušminkati.

''Ako želite da vas potencijalni poslodavci ili simpatije vide kao toplu i prijateljski raspoloženu osobu, trebali biste na svoj profil postaviti fotografije na kojim se smiješite i nalazite u opuštenoj pozi.''

Znanstvenici smatraju da je fizička pojava važna za prvi dojam i da je prve dojmove dosta teško poništiti, pogotovo one negativne.

Iako je oduvijek poznato da je fizički izgled važan za prvu procjenu neke osobe, do sada nije bilo poznato koliko dobro ljudi mogu procijeniti neku osobu samo na osnovi fizičkog izgleda i koji su to faktori na koje pri procjeni obraćaju najviše pažnje.

U novoj studiji sudjelovalo je 12 promatrača koji su promatrali fotografije cijelog tijela 123 buduća maturanta koje do sada nisu vidjeli uživo.

Šest ih je promatralo učenike u neutralnoj pozi, a šest u spontanim pozama.

Promatrači su morali ocijeniti svaku fotografiju u 10 različitih kategorija: ekstrovertnost, emocionalna stabilnost, otvorenost prema novim iskustvima, samopoštovanje, simpatičnost, usamljenost, religioznost, politička orijentacija, prilagodljivost i poslušnost.

Kako bi ocijenili točnost procjene, znanstvenici su tražili da isto napravi sam učenik s fotografije i troje njegovih najbližih prijatelja.

Kod neutralnih poza promatrači su točno pogodili stupanj otvorenosti i razinu samopoštovanja, dok kod prirodnih fotografija, koje otkrivaju dinamičnu, neverbalnu komunikaciju, promatrači su pogodili sve osim političke orijentacije fotografiranih učenika.

Dakle, ako neke informacije o sebi želite prikriti ili istaknuti, dobro razmislite kako pozirate ispred fotoaparata.

Net.hr