Što bude s automobilima koji se nikad ne prodaju?

Salon polovnih automobila
Ilustracija

Ako ste se ikad vozili pored autosalona i vidjeli redove novih automobila, vjerojatno ste se zapitali šta se događa s onima koji se nikad ne prodaju. Kuda svi idu kada dođe vrijeme da se napravi mjesta za najnovije modele? Zastupnici ih ne poklanjaju. Stvari su malo kompliciranije od toga.

Autokuće su franšize. To znači da kupuju nove automobile od proizvođača i prodaju ih po višoj cijeni da bi ostvarili profit. Zato, nakon što zastupnik kupi te automobile, oni im pripadaju. Ne mogu ih tek tako neprodate poslati nazad proizvođaču na kraju godine, piše Jutarnji.hr. Da bi zaradili, moraju privući kupce da ih kupe. Ovo su trikovi koje prodavači automobila koriste.

Postoji nekoliko opcija za zastupnike kada se njihovi automobili ne prodaju. Oni mogu poslati neprodate automobile na drugo tržište gdje bi određeni model mogao biti tražen. Primjera radi, veći Toyotin zastupnik s Toyotinim pickupom može ga zamijeniti s malim gradskim Toyotinim zastupnikom kome je potreban.

Automobili se mogu prodati i na javnim aukcijama. Prilikom toga dio cijene ide aukcijskoj kući, što znači da zastupnik gubi mnogo novca. Druga mogućnost je korištenje tih automobila kao zamjenskih kad ljudi dovoze svoje na servis.

Konačna opcija je snižavanje cijena. Na kraju modelske godine, proizvođači automobila i zastupnici žele da se riješe 'inventara' da se stariji automobili ne bi 'natjecali' s novijim modelima.