Spolno prenosive bolesti - kada se testirati?

U razvijenom svijetu je sasvim normalno testiranje na Opens internal link in current windowspolno prenosive bolesti. U Hrvatskoj je jako malo ljudi odluči na takav korak. S jedne strane je to raumljivo jer je normalan strah pred pozitivnim rezultatom dok s druge strane takvo saznanje pomaže. Koji su trenutci kada je testiranje na spolno prenosive bolesti preporučljivo? Pročitajte u nastavku.

Početak nove veze

    
Nikada ne možete biti sigurni s kime dijelite postelju, iako ste sigurni da poznajete partnera. Mogu postojati stvari o kojima ne znate ništa a mogle bi utjecati na vaše spolno zdravlje. Zato prije nego se upustite u seks s novim partnerom preporučamo vam tesiranje kako bi oboje mirno spavali. Naravno testu se podvrgnite oboje, vaše će zdravlje biti sigurno a kasnija seksualna sloboda velika.

Prije trudnoće


Prije nego se odlučite za dijete, važno je da se testirate, jer možda veza na početku ili nekim trenutcima nije bila monogamna. Neke spolne bolesti imaju duže vrijeme inkubacije što znači da ste možda i zaraženi ali se još nije manifestiralo. Važno je da se testirate oboje i time isključite moguće komplikacije. Opens internal link in current windowSifilis ili hepatitis B više godina mogu biti pritajeni u tijelu i ne uzrokovati nikakve simptome ači se mogu prenjeti s majke na dijete i uzrokovati prerani porod ili rođenje mrtvog djeteta.

Dogodila vam se avantura


Iako možda nije došlo do spolnog odnosa, dobro se je testirati poslije avantura s nepoznatim ljudima. Neke spolno prenosive bolesti prenose se oralnim seksom ili intenzivnim ljubljenjem i predigrom. Isto tako potrebno se je testirati kada ste imali seks bez zaštite jer su gonoreja, herpes ili klamidija vrlo učestale spolno prenosive bolesti. To vrijedi i za virus Opens internal link in current windowHIV-a ali on nije toliko učestal na našim prostorima, svejedno budite oprezni.

Ako primjetite promjene na tijelu


Iako ste se testirali, nema simptoma bolesti jer im treba veiše vremena da se pokažu i test je negativan. Obratite pozornost ako sumnajte i nešto vam se na tijelu mijenja npr. iscjedak, ružan miris genitalija, svrab ili drugo. Odite svom liječniku koji će vam savjetovati što dalje. Odite zajedno s partnerom kako bi prevenirali njegovu zarazu ili ako je vać kasno istovremeno djelovali na bolest.

intimatemedicine.com.hr