Spavanjem 'čistite' mozak

budnost, spavanje, mozak, studija, toksini, svjesnost, čišćenje toksina, snovi, seks, muškarac žena, partner, prijatelji, mobitel, spavanje san, san, smetnje, poza, spavanje, veza, spavanje, položaj, položaj, spavanje, spavanje, koeficijent inteligencije, snovi, seksi snovi, seksualne fantazije, spavanje san, navike, ljubavna veza
Američki tim znanstvenika vjeruje da je "sustav otklanjanja otpada" jedan od ključnih razloga zbog kojih je ljudima potrebno spavanje.

Zaključci se temelje na prošlogodišnjem otkriću o tome da mozak ima svoju vlastitu "kanalizaciju", odnosno mrežu "vodovodnih cijevi" koje odnose otpadni materijal izvan mozga.

Spavanje ima veliku ulogu u fiksiranju memorije i u učenju, ali tim s medicinskog fakulteta sveučilišta u Rochesteru vjeruje da je ispiranje toksina jedan od glavnih razloga za spavanje.

"Mozak ima ograničenu energiju na raspolaganju i čini se da mora izabrati između dva različita funkcionalna stanja: budnosti i svjesnosti ili spavanja i čišćenja", rekla je jedna od autorica Maiken Nedergaard.

Studija objavljena u časopisu Science pokazala je da se stanice u mozgu stisnu tijekom spavanja kako bi otvorile prostor između neurona te omogućile da se mozak ispere od toksina. Znanstvenici koji su istraživali mozak miševa pokazali su da je taj sustav deset puta aktivniji kada miševi spavaju.

Istraživanje sugerira da neispiranje nekih toksičnih proteina zbog nedostatka sna može igrati ulogu u razvoju poremećaja u mozgu.
Nedegaard je kazala da će se pravi značaj tih otkrića znati tek kada se studije provedu na ljudima, ali da i to ne bi trebalo biti komplicirano s obzirom da bi se istraživanja mogla napraviti pomoću magnetne rezonance.

Izvor: ipress.hr