FOTO  “Simpsoni”: Nove zgode najomiljenije američke žute obitelji

Sedamnaesta sezona nije nikakva iznimka, a u 22 epizode (koliko ih sezona sadrži) kroz Springfield će se prošetati Alec Baldwin, Dennis Rodman, Kelsey Grammer, Michael York, William H. Macy, Joe Frazier, Susan Sarandon i Frances McDormand.

Najdugovječniji američki sitcom, najdugovječniji animirani program emitiran u SAD-u, dobitnik 25 nagrada Emmy... samo su neke od titula koje nose “Simpsoni”, animirana 22-minutna serija subverzivnog humora i očaravajućeg šarma.

Obitelj koju čine tata Homer, mama Marge te djeca Bart, Lisa i Maggie na televiziji je debitirala u obliku kratkih skečeva prikazivanih u sklopu showa “Tracy Ullman”, a tri godine nakon toga dobili su i vlastitu emisiju. “Žuta manija” ove je godine dosegla vrhunac jer se slavi 20. godišnjica crtića “Simpsoni”.

U SAD-u su izdane poštanske marke s likovima serije, a svečarskih 365 dana završit će u siječnju 2010. kada će se prikazati “Simpsonski 20-godišnji specijal – u 3D, na ledu” koji će režirati i producirati Morgan Spurlock, poznat po dokumentarcu “Supersize Me”. “Simpsoni” nisu zadužili svijet samo zbog humora, već i zbog toga što su animirani film, koji je potkraj 80-ih bio smatran žanrom isključivo za djecu, vratili u udarni termin te ga učinili privlačnim i odraslima.

Zahvala obitelji Simpson i njihovim tvorcima izražena je u jednoj epizodi “Southparka”, Ricky Gervais priznao je da su mu upravo četveroprsti žutci bili inspiracija za seriju “U uredu”, a isto su potvrdili i autori “Malcolma u sredini”.

I dok se preko bare s nestrpljenjem očekuje početak emitiranja 21. sezone, HTV je počeo prikazivati 17. sezonu. Ne brinite se, vremenski odmak od tri godine nećete ni primijetiti – trebate samo uzeti krafnu u ruke, zavaliti se u naslonjač i uživati.

vecernji list/hercegovina.info