Seks i svinjska gripa (ne) mogu zajedno

Mali poljubac partnera može biti dovoljan za prijenos svinjske gripe, upozoravaju liječnici. Naime, virus se širi vrlo brzo i jednostavno, a opasan je i prije pojave prvih simptoma bolesti.

Osobe u vezi stoga se pozivaju na poseban oprez. Redovito pranje i dezinfekcija ruku kao i kihanje/kašljanje u maramicu, a ne u dlan obavezno je u pokušaju sprječavanja širenja virusa.

Čim se pojave prvi simptomi, potrebno je odmah prestati sa svim ljubavnim aktivnostima. Glavobolja, malaksalost, grlobolja i potreba za više sna mogu upućivati na zarazu pa iz preventivnih razloga maženje i ljubljenje treba odgoditi za zdravija vremena.

Osobe koje unatoč bolesti imaju veliku želju za seksom moraju imati na umu da ni kondomi ne štite od zaraze. Liječnici partnerima savjetuju da za vrijeme infekcije drže sigurnosni razmak od dva metra, spavaju u odvojenim krevetima i sobama i jedu udaljeni jedan od drugoga.

Kako statistike dokazuju da najveći broj ljudi već nakon tjedan dana uspijeva pobijediti virus H1N1, strpljivo čekanje na nježnosti najbolja je odluka.

hina