SAVJETI Što učiniti ako vam je mobitel upao u vodu ili ste ga polili nečim

Mobitel i voda
Ilustracija

Ako vam je telefon ikada upao u vodu ili ste ga polili nekom tečnošću, niste sami u tome. Prema pisanju portala Science Alert, čak 25 posto korisnika pametnih telefona suočilo se sa tim problemom.

Srećom, to ne znači da ste ostali bez njega. Stručnjaci savjetuju da ga pokušate spasiti u nekoliko koraka.

1. Odmah isključite uređaj.

2. Ako je vaš telefon vodootporan, a vi ste ga potopili ili prelili nečim što nije voda, stručnjaci iz kompanija Apple i Samsung preporučuju da ga isperete u čistoj vodi (ali ne direktno ispod slavine jer ga tako možete oštetiti).

3. Dobro obrišite uređaj papirnim maramicama ili mekom krpom.

4. Lagano ga protresite kako biste izbacili vodu iz otvora za punjač, ali pripazite da ga ne tresete prejako jer tako tečnost može da prodre dublje u unutrašnjost telefona.

5. Izvadite SIM karticu.

6. Upotrebite komprimirani aerosol za izbacivanje vode. Nemojte telefon sušiti fenom jer toplota može oštetiti gumene dijelove i ekran.

7. Osušite telefon, posebno ulaze za priključke.

8. Telefon stavite u hermetički zatvorenu posudu ispunjenu paketima silikagela (to su oni paketići koji dolaze s novim cipelama ili torbama) ili drugog sredstva za sušenje koje će upiti vlagu.

9. Ne punite telefon dok ne budete sigurni da je potpuno suh jer punjenje uređaja u kojem još ima vlage može prouzročiti dodatnu štetu. Sačekajte barem pet sati nakon što vam se učini da je telefon suh, prenosi B92.

Ipak, ako vam ovi koraci ne pomognu ne pokušavajte sami da ga otvorite i dalje sušite, već se za pomoć obratite servisu.