SAVJETI Možda vam je mobitel meta hakera, a da to i ne znate. Evo kako to otkriti

SAVJETI Možda vam je mobitel meta hakera, a da to i ne znate. Evo kako to otkriti
Ilustracija

Događa se nešto neobično sa vašim telefonom? Ako sumnjate da ste hakirani, provjerite ove stavke.

Baterija se prazni brže nego inače

Ovo je jedan od najefikasnijih načina koje možete provjeriti jeste li 'hakirani'. Ako se zagrijava bez razloga (čak i kada nije na punjaču), vrlo je moguće da se radi o aplikaciji koja je uključena u pozadini, čak i dok je ekran isključen.

Kako biste provjerili potrošnju baterije, trebali bi da u podešavanjima odaberete Battery -> Battery Usage. Tamo potražite bilo šta neobično, neke aplikacije koje su vamm nepoznate ili čudne skokove u procentima.

Ako se to dogodi, restartajte telefon, sami isključite aplikaciju koja troši struju i po potrebi je izbrišite.

Često vam iskaču reklame

Na razne načine mogu da se pojavljuju 'pop-up' reklame. Sad je već stvar rutine da ih isključujemo, znamo kada se mogu pojaviti, i gdje. Najbolje što možete uraditi, jeste da pronađete koja vam apliakcija šalje reklame (ili koja web stranica ako je internet-preglednik u pitanju), i onda da ih isključite.

Čudne transakcije

Naravno, ako primjetite neobične izvode iz banke, odnosno transakcije sa vašeg računa za koje ste sigurni da ih niste napravili, veoma je moguće da ste žrtva hakera, piše B92.

Kako biste učinili sve što je u vašoj moći da sprečite krađu bankovnih podataka, prije nego što nekoj aplikaciji ili internet-stranici date podatke o svojoj kartici, provjerite njen SSL certifikat - to znači da URL počinje sa 'https', prenosi portal Make Use Of.

Sumnjive SMS poruke

Ako vam prijatelji kažu da su dobili neki čudan SMS od vas, ili vas kontaktira netko sa nepoznatog broja zbog navodne poruke koje ste mu poslali, postoje velike šanse da je vaš uređaj hakiran.

Na ovaj način, zlonamjerni softver pokušava da se 'proširi', odnosno da se nađe u što većem broju uređaja. Ako primjetite neku nepoznatu aplikaciju (koja bi mogla biti uzrok ovome), obavezno joj zabranite pristup i izbrišite je.