SARAJEVO Migranti i nogomet u BiH: Njemački klub pomaže migrantski futsal klub

Futsal klub migranata
Tarik Fatić

Za Marokanca Ilijasa Benemua, nogomet je među najvažnijim stvarima na svijetu, pa čak i u teškim životnim situacijama sa kojima se suočio kao čovjek koga je potraga za boljim životom u Europi dovela, bar za sada, do kampa za migrante u Bosni.

Ali i tu je sport zauzeo važno mjesto, jer je zahvaljujući entuzijazmu ljudi iz lokalne zajednice i pomoći njemačkog drugoligaša Sankt Paulija, Ilijas dobio priliku da se opet druži sa 'njegovim veličanstvom' - nogometom.

Amatersko sportsko udruženje (ASUS) odlučilo je da formira futsal klub u kojem bi nastupili i migranti iz kampova u okolini Sarajeva. "U Turskoj sam imao boravišnu dozvolu i igrao nogomet, kao bilo koji drugi čovjek. Ali je Erdogan promijenio pravila i za nogomet je počelo važiti isto - bez migranata", objašnjava Benemu za BBC na srpskom jeziku.

On je istaknuo da su svi iz njegovog okruženja sretni zbog ove odluke i jedva čekaju da zaigraju nogomet. "Vidjeli smo da im je jako zabavno da igraju, da se natječu. Tako im je bar malo bila rasterećana svakodnevica kroz treninge, natjecateljski dio, kroz druženje poslije toga", govori za BBC Damir Berilo, jedan od pokretača projekta i član ASUS.

Sve je krenulo početkom godine kada su organizatori prvog Zimskog festivala (WinterFest ) u Hadžićima - općine u kantonu Sarajevo, pozvali migrante iz obližnjih kampova da u njemu uživaju i da se zabave. Međutim, ubrzo poslije festivala, održan je i prvi turnir u malom nogometu gdje je sudjelovao tim koji su u potpunosti činili ti isti ljudi.

Tada je pala odluka da se osnuje futsal klub za migrante. Amatersko sportsko udruženje (ASUS), čiji je Berilo član, stoji iza čitave priče. Ovo udruženje je predalo Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine zahtjev za registraciju i osnivanje kluba. Odluka je trebala biti objavljena u ožujku, no s obzirom na situaciju sa korona virusom na njeno donošenje se još uvijek čeka.

Najveći broj migranata koji se trenutno nalaze u Bosni i Hercegovini dolazi iz Pakistana, Afganistana, Irana, Iraka, Maroka, Alžira i Tunisa. Prije pet godina su migranti mahom putovali preko Srbije, dok sada uglavnom idu zapadnim krakom takozvane Balkanske rute, te preko Grčke, Albanije i Crne Gore stižu u Bosnu i Hercegovinu koja im je posljednja stanica prije Europske unije.

Svi nogometaši-migranti dolaze iz Ušivka i Blažuja, dva prihvatna centra na teritoriji kantona Sarajevo. Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije iz Bosne i Hercegovine, trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Ušivku nalazi 778 ljudi, dok je u Blažuju smješteno skoro 1.400.

Posebno su ponosni na donaciju koju su dobili od nogometnog kluba St. Pauli iz Hamburga. S obzirom na dugačku povijest društvenih angažmana ovog kluba, Damir Berilo, inače navijač St. Paulija, riješio je da im se obrati za pomoć.

Javio se 'radnom krugu za migrante', posebnom odelu unutar kluba koje se bavi pitanjem 'tražitelja azila'. U prvom kontingentu dobili su 20 dukserica koje su koristili prvi i drugi tim St. Paulija, dok će druga pošiljka sadržati dresove, šorceve i drugi materijal.

Pored futsal kluba u planu je organiziranje treninga stolnog tenisa, košarke, karatea, taekvondoa i kriketa. Postoji ideja da se aktivnosti prošire i na kulturno-umjetnički dio gdje će migranti učiti lokalno stanovništvo folklornim igrama i običajima, a mještani Hadžića uzvratiti istom mjerom, prenosi B92. Razmišlja se i o festivalu hrane, organiziranju škole jezika, zakonskoj edukaciji i slično.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.