FOTO  RUSAG Mladi iz Mostara i Trebinja se zanimali o kralju Tvrtku

Seminar o kralju Tvrtku u Prijedoru
U.G. Rusag

U hotelu 'Prijedor' u Prijedoru održan je seminar pod nazivom 'Tvrtko je i moj kralj' u sklopu projekta U.G. 'Rusag', 'Tvrtko je i moj kralj'.

"Tijekom dva dana seminara, ugostili smo mlade ljude iz osam zajednica iz BiH, od kojih su mladi iz Mostara, Doboja, Ključa i Prijedora bili prisutni na seminaru offline, a iz Visokog, Višegrada, Srebrenika i Trebinja, online, putem Zoom platforme, kako bismo ispoštovali covid mjere. Pored mladih, seminaru su prisustvovali i predstavnici institucija, Turističkih organizacija i Muzeja", rekao je koordinator projekta.

Podsjetit ćemo, navedeno udruženje 'Rusag' je diljem gradova BiH upriličio defile likova iz doba kralja Tvrtka, te su između ostaloga boravili u Mostaru, ali i u nekadašnjem gradu hercega Stjepana Kosače iznad Blagaja.

Sudionici seminara su imali priliku da se bolje upoznaju sa samim projektom, članovima udruženja 'Rusag', da prisustvuju satu povijesti, kao i da naučeno znanje primjene u zanimljivom kvizu koji je pripremljen za sudionike seminara, a od kojih su najbolja tri mjesta osvojila i nagrade. Glavni cilj seminara je bio da mladi iz pomenutih zajednica osmisle ideje, koje će realizirati u narednom razdoblju.

Tijekom drugog dana seminara mladi iz Prijedora realizirali su svoju ideju i predstavili velikaške obitelji koje su vladale za vrijeme Tvrtka I Kotromanića, prezentirana je i oprema srednjovjekovnog viteza, ali i replike velikaških odora. "Ono što nas posebno raduje jeste i činjenica da su sudionici seminara oduševljeni načinom na kojom im je prikazana povijest ovih prostora, kao i mogućnost da prisustvuju povijesnoj rekonstrukciji kroz replike opreme, odora".

Mladi iz osam lokalnih zajednica uz pomoć znanja i vještina koje su naučili na samom seminaru 'Tvrtko je i moj kralj' će u narednom razdoblju osmisliti i dopuniti svoje ideje, nastale na seminaru i realizirati iste sa mladim ljudima iz svojih zajednica. Inače, ovaj projekat je podržan od strane BHRI, USAID BiH, IOM BiH.