QR KOD I NA GROBNICAMA Skenirate i saznate sve o pokojniku

QR kod na grobnicama
'Digi Memoriale'

Gubitak dragih osoba, ali i činjenica da neke članove obitelji mnogi nisu ni imali prilike upoznati osim kroz obiteljske priče i stare fotografije, potaknuo je ideju o digitalnom memorijalu, odnosno virtualnom prostoru u kojem je moguće pohraniti uspomene na preminulu osobu, te potom pristupiti tim uspomenama u bilo kojem trenutku, koju je realizirala hrvatska tvrtka Digi Memoriale.

Ideja je zapravo veoma jednostavna. Umjesto da na spomeniku preminuloj osobi stoji samo njeno ime i prezime te datum rođenja i smrti, pomoću QR koda moguće je stvoriti QR memorijal – sjećanje na nečiji život opisan kroz biografiju, fotografije, video ili audio zapise te osobe kako bi uspomena na nju ostala živa i nakon što nje nema, piše Zimo.hr.

Uz to što takav način očuvanja uspomene pomaže onima koji su osobu poznavali da se lakše prisjete dobrih vremena i očuvaju uspomenu živom, može biti od izuzetne važnosti i za djecu ili generacije koje su se rodile nakon što je osoba preminula. Jer kako bolje upoznati člana obitelji kojeg više nema nego kroz video u kojem on sam priča ili obiteljske fotografije, piše Zimo.hr.

Kako pojašnjavaju iz Digi Memoriale, sav materijal koji obitelj želi digitalizirati i pohraniti u oblak povezuje se s QR kodom, koji je ugraviran u pločicu od eloksiranog aluminija. Sama pločica sa zadnje strane ima ljepljivu traku koja se, nakon skidanja zaštitne folije, pritiskom lako aplicira na nadgrobni spomenik i otporna je na vanjske uvjete.

Priča o životu

Dovoljno je skenirati QR kod na mobilnom uređaju i u nekoliko trenutaka imate na dlanu sve uspomene koje je porodica odlučila podijeliti.

To mogu biti osmrtnica, biografija osobe, obiteljsko stablo, fotografije, video i audio zapisi, komentari članova obitelji ili pak molitve. Sav se sadržaj digitalizira i stvara se personalizirana stranica na kojoj je, na jednom mjestu, moguće pregledavati sve uspomene koje su digitalizirane.

QR memorijal ima mogućnost ispričati detaljno priču nečijeg života na više načina, poručuju iz Digi Memorialea.

Zašto ne iskoristiti modernu tehnologiju i omogućiti i budućim generacijama da upoznaju bake, djedove ili druge članove obitelji i prijatelje, koji su otišli prerano.