Pun mjesec pretvara ljude u 'vukodlake'

vukodlak

Neki ljudi postaju agresivniji za vrijeme punog mjeseca, a njihovo ponašanje moglo bi se usporediti s ponašanjem koje se pripisuje vukodlacima. Do ovih zanimljivih spoznaja došli su australski znanstvenici. Studija provedena u Calvary Mater Newcastle bolnici, pokazala je da je do srpnja ove godine u bolnicu primljen 91 pacijent s nasilnim, akutnim poremećajem koji se manifestira ponašanjem koje se može usporediti s onim kod vukodlaka. Četvrtina njih primljena je u bolnicu za vrijem punog mjeseca, što je dvostruko više nego za vrijem drugih mjesečevih faza, tvrdi Leonie Calver, sestra na odjelu toksikologije. '

'Neki od ovih pacijenata napadali su osoblje poput životinja, grizli, pljuvali i grebali'', kaže ona. Pacijentima su morali dati sedative i vezati ih kako bi se zaštitili. ''Neki su ih u prošlosti vjerojatno uspoređivali s vukodlacima, koji su se po legendi također pojavljivali za punog mjeseca'', napisala je Calver u svom izvještaju za Medical Journal of Australia. U pričama o vukodlacima spominje se da su im u kožu utrljavali ''magične pripravke'' ili ih izlagali raznim isparavanjima koja su trebala ublažiti transformaciju. Najčešći sastojak tih pripravaka bili su velebilje i zimska trešnja, koje sadrže substance koje mogu izazvati delirije, halucinacije i iluziju metamorfoze.

Ovi današnji vukodlaci koriste pak drugačije otrove, više od 60 posto pacijenata koji su sudjelovali u njenoj studiji bili su pod utjecajem alkohola ili droge. ''Zaključak naše studije je da individualci s nasilnim i akutnim poremećajima ponašanja imaju veće šanse da budu hospitalizirani za vrijeme punog mjeseca'', kaže ona.

Net.hr