Prvi Čvarakfest pratilo čak dvije tisuće gostiju

Turistička zajednica Baranje kao organizator, u suradnji s mještanima, pripremila je doživljaj tradicionalne baranjske svinjokolje gdje su izlagači pokazali nastanak prženih čvaraka, pripremanje kobasica i ostalih specijaliteta sa s

vinjokolje. Izbor domaćih ponuđenih proizvoda sadržavao je baranjska vina i rakiju, posebice one voćne, a mogli su se i kušati mnogi proizvodi iz špajza, koji su proizvedeni po receptima starih baka. Prema riječima inicijatora mnogih ideja nastajanja Karanca kao etnosela, Vladimira Škrobe - Baje, ova manifestacija je konačno postala ono što je zamišljeno pa je samo u dopodnevnim satima kroz nju prošlo oko dvije tisuće gostiju, izlagača i natjecatelja. Prijašnjih godina imali su 20-30 štandova, dok ih je ove godine bilo više od 50. Naglasak ove manifestacije je na isključivo domaćim autohtonim proizvodima i da svi koji nešto rade u Karancu to i pokažu.

Zimski vašar i Čvarakfest prepoznat je i od TZ-a Baranje, koji je odradio organizacijsko-marketinški dio posla. Ono što je najvažnije, odazvalo se podosta onih koji već jesu u seoskom turizmu, a svima poznati Bajo ističe da su navratili i znatiželjnici koji bi se kasnije htjeli uključiti u sve ovo. Zanimljivost svemu daje i navraćanje gostiju iz Slavonije, pa i iz udaljenijih krajeva, koji su došli na primjeru Karanca vidjeti kako bi to zapravo trebalo izgledati, jer ovo je odlično izgrađen etnobrand, ne samo na području naše županije već i cijele države. Turistički savez Hrvatske podržavao je njihove projekte, ali i u budućnosti bit će u njihovim programima. Škrobo naglašava da je stari običaj na baranjskim svinjokoljama da se mora načeti onaj kulen od prošle godine, a na ovom vašaru za tu priliku i besplatnu degustaciju nudio ga je Pero Dobrovac. Uz izložene suvenire od prirodnih materijala, bilo je za svakoga ponešto, a osim degustacije proizvoda, bilo je i prodaje, ponajviše onih suhomesnatih proizvoda. Za djecu je bilo organizirano jahanje na konjima, natjecanje u trčanju u vrećama i dolazak Sv. Nikole, koji je dijelio darove.

Najbolji čvarci kuharske ekipe iz Baranjske kuće

Vladimir Škrobo - Bajo tvrdi da je baranjski čvarak originalni proizvod, a na ovom Čvarakfestu okupilo se deset majstora, čiji su rad cijelo vrijeme nadgledali posjetitelji, koji su nastojali odgonetavati njihove tajne. Nakon višesatnog rada, gotovi čvarci su i ocjenjivani pa su za najbolje ovogodišnje proglašeni oni kuharske ekipe iz "Baranjske kuće".

glas slavonije