Proputovali Afriku u Trabantima

trabant afrika

Češki avanturisti uputili su se prije nešto manje od tri mjeseca na neobičnu ekspediciju. Odlučili su se na putovanje dugo 19.500 kilometara, a prijevozno sredstvo bila su im dva legendarna istočnonjemačka automobila Trabant. Vjerovali ili ne, njima su uspjeli proći cijelu Afriku.

Dva žuta Trabanta nazvana Babu i Egu, 84 dana su vozila prašnjavim cestama Afrike i u nedjelju, 29. studenog stigla do Cape Towna. Tamo su ih dočekali predstavnici vlade, novinari i diplomati iz češke ambasade, prenose češki mediji.

Putovalo se rutom Františeka Vladimira Foita i Jiříja Bauma, prvih Čeha koji su 1931. godine automobilom došli iz Češke do Cape Towna.

No, put su i novim avanturistima zakomplicirale loše ceste, nedostatak pitke vode, razni gmazovi i životinje, ali i sami Trabanti.

''Imali smo puno posla s održavanjem auta na životu. Četiri dana prije cilja nam se pokvario motor u pustinji usred Namibije. Morali smo ga cijelog rastaviti, ali na kraju smo došli do cilja'', kaže Dan Pribáň, glasnogovornik avanturističke družine.

Najveću krizu imali su na početku putovanja u Kairu, kad se pokvario motor tog istog auta. Bilo ga je komplicirano popraviti, ali veći problem imali su zbog dugotrajnog čekanja vize za Sudan, zbog čega su u Egiptu ostali čak tri tjedna. Nisu, dakle, imali lijepih iskustava s afričkom birokracijom.

Tijekom putovanja mnogi su primijetili neobične žute Trabante. Posvuda su se postavljala ista pitanja - odakle dolaze i kako su tim autima mogli doći iz Europe.

''Afrika je potvrdila ono što smo i mislili - da će nam to uspjeti. I da nas nitko neće htjeti ubiti, te da nas neće pogoditi neka strašna bolest'', zaključuje Dan Pribáň.