PROMJENA Iznenađujuće je šta smo to najviše ilegalno 'skidali' s neta 2020. godine

PROMJENA Iznenađujuće je šta smo to najviše ilegalno 'skidali' s neta 2020. godine
Ilustracija

Tijekom 2020. godine, gotovo da nema industrije koja nije doživjela velike promjene zbog pandemije koronavirusa. Analitička kompanija MUSO potvrđuje da je došlo do promjene navika i kod onih koji zabavne i druge sadržaje ilegalno nabavljaju putem interneta.

Prošle godine je, tako, primjećena promjena u trendovima u online pirateriji, koja se pripisuje upravo pandemiji. Dok su ljudi bili zatvoreni u svojim domovima, rasla je tražnja za digitalnim sadržajima, pogotovo streamingom, a isto se preslikalo i na tražnju za piratskim sadržajima.

Zabilježen je porast ilegalnog streaminga televizijskog programa i filmova, ali, zanimljivo, u drugoj polovini godine zabilježen je i porast preuzimanja digitalnih knjiga od čak 13%.

Ukupno su internet-stranice koje nude piratske sadržaje u prošlog godini posjećene 130 milijardi puta, što znači da je svaki korisnik interneta, u prosjeku, na neku od tih stranica navratio 39 puta. Od toga, preko polovine posjeta (65,5 milijardi) imalo je za cilj gledanje piratskog TV sadržaja.

Ako gledamo samo tražnju za ilegalnim streamingom, u izvještaju kompanije MUSO piše da je 93% ilegalnog gledanja televizije putem interneta došlo preko takvih streaming servisa. Kod filmova, ilegalni streaming je zaslužan za 52% konzumacije piratskih sadržaja (ostatak je ilegalno preuzimanje sadržaja).

Što se tiče 'pirata' po državama, SAD su prošle godine prednjačile, sa 12,5 milijardi posjeta, prenosi B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slede ih Ruska Federacija (8,3 milijarde), Kina (6,9 milijardi), Indija (5,6 milijardi), Brazil (5,4 milijarde) pa Ukrajina i Francuska (po 4,3 milijarde). Kada se posmatra po internet-korisniku, najčešće su piratskim stranicama pristupali građani Barbadosa, Andore, Gruzije i Ukrajine - svi sa više od 200 posjeta godišnje.