PROBLEMI S BATERIJAMA Apple bi mogao platiti ogromnu kaznu zbog usporavanja iPhonea

Apple iPhone
Ilustracija

Kompanija 'Apple' bi se mogla naći u novim problemima zbog usporavanja iPhonea i platiti ogromnu kaznu, koja iznosi 1,6 milijardi funti. Riječ je o tužbi Justina Gutmanna u ime korisnika iz Velike Britanije na koje je utjecala afera 'Batterygate', a koja se odnosi na namjerno usporavanje 'Apple' modela 'iPhone 6' i 'iPhone 6s'.

Gutmannovi odvjetnici tvrde da je 'Apple' sakrivao probleme s baterijama starijih 'iPhonea' tako što je ograničavao performanse.

S druge strane, 'Apple' pokušava blokirati tvrdnju žaleći se sudu u Londonu. Odvjetnici iz Cupertina tvrde da je tužba 'neosnovana' te da su baterije tek malog broja starih iPhonea neispravne, kao i da je 'Apple' zbog toga ponudio besplatnu zamjenu.

Međutim, Gutmannovi odvjetnici ističu da je nagodba kompanije 'Apple' iz 2020. godine u tužbi u SAD-u dokaz da je kompanija kriva za usporavanje iPhonea, prenosi B92. 'Apple' ukazuje na javno izvinjenje iz 2017. godine i jeftiniju zamjenu baterije koja je ponuđena kao rezultat toga.

Rezultati bili bolji od očekivanja zahvaljujući prodaji iPhonea

'Apple' je izvjestio o zaradi u drugom fiskalnom tromjesečju koja je nadmašila meka očekivanja Wallstreeta potaknuta jačom prodajom iPhonea nego što se očekivalo. Izvršni direktor 'Apple-a' Tim Cook rekao je za CNBC da je tromjesečje bilo 'bolje nego što su očekivali'.

Međutim, ukupna prodaja 'Apple-a' pala je drugi kvartal zaredom. Dionice tehnološkog diva porasle su gotovo 2 posto u produženom trgovanju i nastavile da rastu kada je 'Apple' dao prognozirane podatke o tekućem tromjesečju.

Evo kako je kompanija prošla u odnosu na očekivanja Wallstreeta prema konsenzusnim očekivanjima Refinitiva:

EPS: 1,52 dolara po dionici naspram očekivanih 1,43 USD

Prihod: 94,84 milijarde dolara naspram očekivanih 92,96 milijardi dolara

Bruto marža: 44,3 posto naspram očekivanih 44,1 posto.

'Apple' je zabilježio 24,16 milijardi dolara neto dobiti tijekom tromjesečja u poređenju sa 25,01 milijardu dolara u istom razdoblju godinu ranije. Ukupni prihod smanjen je za 3 posto u odnosu na 97,28 milijardi dolara u prethodnom kvartalu.

Evo kako su 'Appleove' pojedinačne linije proizvoda prošle u odnosu na konsenzusna očekivanja StreetAccounta:

Prihod od iPhonea: 51,33 milijarde dolara u odnosu na očekivanih 48,84 milijarde dolara;
Mac prihod: 7,17 milijardi dolara naspram očekivanih 7,80 milijardi dolara;
Prihod od iPada: 6,67 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 6,69 milijardi dolara;
Prihod od ostalih proizvoda: 8,76 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 8,43 milijarde dolara;
Prihod od usluga: 20,91 milijarda dolara u odnosu na očekivanih 20,97 milijardi USD.

'Apple' nije dao službene smjernice, nastavljajući svoju praksu koja datira iz 2020. i početka pandemije covida 19. Uprava obično daje neke podatke tijekom razgovora s analitičarima.