PROBLEMI Mercedes opozvao više od 123 000 vozila

Mercedes benz znak
Ilustracija

Novi opoziv Mercedesa se odnosi na gotovo 124.000 automobila, i to na modele stare i više od dva desetljeća. Prema proizvođaču, staklena krovna ploča možda nije pravilno pričvršćena na određenim automobilima i mogla bi se odvojiti od vozila.

Točnije, opoziv uključuje 123.696 modela C-klase, E-klase, CLK-klase i CLS-klase proizvedenih od 2001. do 2011. Također uključuje odgovarajuće AMG varijante velike snage.

Prema dokumentima dostavljenim National Highway Traffic Safety Administrationu, problem je prvi put skrenuo pažnju Mercedesa u prosincu 2017. Proizvođač automobila je pokrenuo početnu istragu o tvrdnjama izvan SAD-a o odvajanju krovne ploče od vozila, prenosi B92. Mercedes je tijekom istrage otkrio da je dobavljač mijenjao proizvodni proces krovnog prozora tijekom godina, mijenjajući vrijeme sušenja za vezivno sredstvo staklenog krovnog otvora, navodi Jutarnji.hr.

Nalazi su rezultirali time da je kompanija objavila opoziv u prosincu 2019. zbog problema. Proizvođač automobila je utvrdio da vezivno sredstvo možda nije zadovoljilo specifikacije tijekom određenog vremena proizvodnje. Naknadne istrage su nastavile da otkrivaju probleme s dijelom, što je prisililo proizvođača automobila da proširi opseg opoziva u ožujku 2021.

U međuvremenu, Mercedes je nastavio raditi sa svojim dobavljačem da bi utvrdio opseg i uzrok problema. U travnju 2022. proizvođač automobila je saznao da dijelovi koji su prošli potpuni proces sušenja još uvijek mogu patiti od problema s odvajanjem.

Nekoliko mjeseci kasnije, u rujnu 2022., dobavljač je otkrio da je nekoliko faktora tijekom procesa proizvodnje moglo utjecati na kvalitet dijelova, a ne samo na vrijeme sušenja, što je navelo proizvođača automobila da sprovede ovaj opoziv.