POTONULA POZNATA JAHTA U SREDOZEMLJU Princeza Diana je na njoj provela svoje posljednje ljeto

jahta,princeza Diana,potonuće

Jahta na kojoj je Diana, princeza od Walesa, provela dio svog posljednjeg ljeta potonula je u Sredozemnom moru. Vjeruje se da je jahta "Cujo", koja je nekada pripadala Dodi Al-Fayedu, probušena nakon što je udarila u neidentificirani objekt u blizini Beaulieu-sur-Mer na Francuskoj rivijeri.

Sedam ljudi na brodu evakuirano je gumenim čamcima, no jahta je unatoč pokušajima spašavanja potonula i završila na dubini od najmanje 2430 metara, javlja časopis Times.

Posljednji vlasnik jahte bio je Talijan s kućom na francuskoj obali. U trenutku nesreće on je pokušao, ali nije uspio ispumpati vodu, javljaju francuski mediji.

Drugi pokušaj bio je tegljač koji je poslan na mjesto događaja, ali bezuspješno.

"Cujo" je dospio na naslovnice u ljeto 1997. kada je princeza Diana fotografirana na brodu u društvu Al-Fayeda.

Nekoliko tjedana kasnije poginuli su u prometnoj nesreći u Parizu kada se njihov automobil s vozačem zabio u stup u tunelu Alma dok su bježali od paparazza.

Tog ljeta Diana je također fotografirana na Sokaru, jahti koja je tada bila u vlasništvu Al-Fayedovog oca Mohammeda.

"Cujo" je proizveden u Italiji 1972. za Johna von Neumanna, poslovnog čovjeka koji se obogatio prodajom automobila Porsche i Volkswagen u SAD-u. Rekao je da želi najbržu jahtu na svijetu, a talijansko brodogradilište "Baljeto" izašlo mu je u susret, opremivši je s dva motora od 18 cilindara koji su osiguravali maksimalnu brzinu od 40 čvorova.

Nakon nekoliko godina, Van Neumann ga je prodao sinu Adnana Khashoggija, trgovca oružjem, koji ga je kasnije prodao Al-Fayedu, svom rođaku.

U 1990-ima, Al-Fayed je privezao jahtu u St Tropezu i pozvao na nju osobe poput Brooke Shields, Clinta Eastwooda, Tonyja Curtisa i Brucea Willisa. Nakon smrti Al-Fayeda i Diane, jahta je 2020. godine stavljena na aukciju i kupila ju je bogata talijanska obitelj.