VIDEO  POMOĆ Ako vam netko signalizira na ovaj način, ta osoba je u opasnosti - pomozite joj

Poziv upomoć

Slučaj Sarah Everard, koja je nestala 3. ožujka ove godine u Londonu, a čije je tijelo pronađeno protekle srijede, potaknuo je englesku javnost na priču o sigurnosti žena, a mnoge su na društvenim mrežama podijelile stravičnu torturu kroz koju su prošle, navodi Sky news.

Podsjetimo, Sarah Everard (33) je nestala 3. ožujka u južnom Londonu, kada se vraćala kući od prijatelja. Njen leš pronađen je 10. ožujka, a za ubojstvo je optužen policajac, prenosi Telegraf.

Aktivisti i zastupnici rade na donošenju zakona kojim bi se zaštitile žene od zlostavljanja na ulici. A evo i nekih, međunarodno priznatih načina za to. Nije vam potreban telefon ili nešto slično već samo vlastiti dlan.

Koristi se u slučajevima kada žrtva, zbog prisustva nasilnika, ne može od sugovornika verbalno zatražiti pomoć, može poslati vizuanu poruku. Ženska fondacija Kanade osmislila je znakovni poziv u pomoć koji se sastoji od dva pokreta: okretanje sugovorniku dlana sa savijenim palcem i preklapanje sa ostala četiri prsta.

Sadržaj se učitava...

Motiv za osmišljavanje ovog znaka je izražena fizička i socijalna izolacija uslijed pandemije novog koronavirusa, što je dovelo do porasta nasilja nad ženama u mnogim sredinama.

Međutim, zaključujemo da je ovakav znak zaista koristan i primjenjiv u svim situacijama kada žrtva ne može glasom, ali može vizualno zatražiti pomoć: tijekom video razgovora, ili preko komunikacijskih mreža kojima se može poslati slika, kao što su messenger, viber, whatsapp...