PIZZA SE JELA PRIJE 2000 GODINA Arheolozi u Italiji otkrili drevnu fresku na kojoj je prikazana prva zabilježena pizza

pizza,napulj,vezuv

Arheolozi u drevnom rimskom gradu Pompeji otkrili su sliku koja prikazuje ono što bi moglo biti preteča italijanske pizze.

Tijesto prikazano na fresci staroj 2.000 godina “možda je daleki predak modernog jela”, priopćilo je talijansko ministarstvo kulture, piše BBC.

Ali nedostaju joj klasični sastojci da se tehnički smatra pizzom.

Freska je pronađena u hodniku kuće pored pekare tokom nedavnih iskopavanja na lokalitetu u južnoj Italiji.

Otkriće je napravljeno ove godine tokom novih iskopavanja Regio IX u centru Pompeja, jednom od devet okruga na koje je antičko nalazište podijeljeno.

Zgrada je djelimično iskopana u 19. stoljeću prije nego što je iskopavanje preporučeno u siječnju ove godine – skoro 2.000 godina nakon erupcije vulkana koja je progutala grad.

Arheolozi u UNESCO-vom parku svjetske baštine kažu da je novootkrivena freska koja prikazuje pecivo, naslikana pored pehara za vino, možda jela s voćem kao što su šipak ili datulje, ili začinjena začinima i vrstom pesto umaka.

Direktor Pompeija Gabriel Breeding bar rekao je da pokazuje kontrast između “štedljivog i jednostavnog obroka” i “luksuza srebrnih poslužavnika”.

“Kako da ne pomislimo, u tom smislu, na pizzu, također rođenu kao ‘siromašno’ jelo u južnoj Italiji, koja je sada osvojila svijet i također se služi u restoranima sa zvijezdama”, rekao je on.

Skeleti tri osobe također su pronađeni u blizini peći u radnim prostorijama doma posljednjih tjedana, dodaje se u priopćenju ministarstva kulture.

Erupcija Vezuva 79. godine nove ere Pompeji su zatrpani pepelom, zamrznuvši grad i njegove stanovnike na vrijeme. Lokalitet je bio bogat izvor za arheologe od svog otkrića u 16. st.

Lokacija je udaljena samo 23 km od grada Napulja – modernog doma talijanske pizze pod zaštitom UNESCO-a.