Pivo s 32 posto alkohola?

Britanska pivovara stvorila je vjerojatno najjače pivo na svijetu, s čak 32 posto alkohola.

Tactical Nuclear Penguin, 'izum' škotske pivovare BrewDog, nadmašio je prijašnjeg nositelja ove titule, njemačko pivo Schorschbraer, koje sadrži 31 posto alkohola.

Pivovara BrewDog iz Fraserburgha ovoga je ljeta već izazvala brojne polemike kada je na tržište plasirala pivo Tokyo s 18% alkohola, što su mnogi proglasili neodgovornim. Kao odgovor na optužbe, pivovara je potom plasirala najslabije pivo na svijetu, Nanny State, s 1,1 posto alkohola.


No, teško da će itko napasti njihov novi proizvod, jer će svega 500 boca po cijeni od 30 funti biti pušteno na tržište.

Pivo je sazrijevalo 16 mjeseci u bačvama viskija, te je potom skladišteno na -20 °C kako bi se povisio sadržaj alkohola.

Na boci novog piva nalazi se i upozorenje: ''Ovo je ekstremno jako pivo i trebalo bi ga se konzumirati u malim količinama i s daškom aristokratske nonšalancije. Na isti način na koji biste uživali u dobrom viskiju, albumu Franka Zappe ili posjetu prijateljskog, ali zbunjenog duha.''

BrewDog je postao jako cijenjen brend među ljubiteljima piva. Ovi inovatori u proizvodnji i reklamiranju popularnog alkoholnog napitka limitiranim izdanjima piva pokušavaju skupiti novac kako bi sagradili novu pivovaru u Aberdeenu sa smanjenom emisijom ugljika.