Pet najčešćih uzroka lošeg zadaha

Kako je poznato, u ustima živi mnoštvo bakterija koje se hrane proteinima iz hrane proizvodeći na taj način plinove koji isparavaju i postaju najčešći uzrok halitoze. Iz Ordinacije.hr izdvojili su 6 najčešćih okidača neugodnog zadaha:

Stres i pušenje
Suvremeni ritam života katkada je ubitačan. Čim ujutro ustanete već kasnite. Morate znati da stres uzrokuje vraćanje (refluks) kiseline iz želuca u jednjak. Naučite se opustiti. Osigurajte dovoljno vremena za potpun i uravnotežen doručak kojeg pojedite u miru. Priuštite si kratke trenutke odmora tijekom dana.

Prehrana
Brojne se ugodne arome na nepcu mogu pretvoriti u loše mirise. Najbolje rješenje: umjesto da se odričete zadovoljstva okusa, redovito četkajte zube i naučite male trikove kojima možete prikriti neugodni zadah (osvježavajući bomboni, kapsule, sprejevi, gume za žvakanje, sprejevi za osvježavanje daha).

Otorinolaringološki poremećaj
Sinusitis, prehlada ili angina kao da uvijek vrebaju iz zasjede. Sve bolesti dišnog sustava utječu na dah, jer je nos povezan s usnom šupljinom.

Problem u ustima
Imate pokvareni zub ili vam zubno meso krvari, boli vas i otečeno je? To je jedan je od najčešćih uzroka lošeg zadaha iz usta. Upala zubnog mesa utječe na dah jer se na tom mjestu razvijaju bakterije.

Poremećena probava
Želučano-jednjački refluks (povrat probavne želučane kiseline prema jednjaku) može se osobito lako pojaviti u nekim položajima tijela (posebice dok ležite) i biti uzrok upali jednjaka zbog nagrizanja sluznice kiselinom. U ovom slučaju neugodan dah posljedica je hijatalne hernije, (utiskivanje želuca u prsnu šupljinu uz jednjak) što je česta pojava kod pušača.

net.hr