PET NA BALKANU Američki Forbes pronašao još jedno prirodno čudo u BiH

Nacionalni park Una
N.P. Una

Američki magazin 'Forbes' svrstao je Nacionalni park Taru među pet prirodnih čuda na Balkanu koje treba vidjeti.

"Otprilike četiri sata vožnje jugozapadno od Beograda, postoji oaza netaknute prirodne lepote u obliku Nacionalnog parka Tara", piše 'Forbes' izdvajajući da je ovo područje prekriveno ogromnim količinama netaknute šume bora, jele i smreke i da postoji bogatstvo kultnih balkanskih vrsta koje uspijevaju unutar njegovih granica.

Kako kažu, ljubitelji životinja će ovdje moći vidjeti risa, vukove i sokole, a kada su mrki medvedi u pitanju, ne postoji bolje mjesto za razgledanje od Nacionalnog parka Tara.

Pored Tare, na ovoj listi 'Forbsa' se nalaze i Nacionalni park Una u BiH, Nacionalni park Pirin u Bugarskoj, Nacionalni park Kerkinis jezero u Grčkoj i Valbona u Albaniji.

Područje Nacionalnog parka Una se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na području Grada Bihaća i pripada Unsko-koranskoj zaravni, a obuhvata dolinske dijelove rijeke Une i Unca i orografske padine planina Plješevice, Grmeča i Osječenice. Nacionalni park Una se prostire dolinom gornjeg toka rijeke Une kao i oko kanjona rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu.

Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Europe, vrijednu za očuvanje ukupne krajobrazne i biološke raznolikosti.