Ovo su najjeftiniji i najskuplji gradovi za kraća putovanja

Budimpešta panorama
Hercegovina.info

Nova studija koju je provela stranica money.co.uk otkrila je koji europski gradovi su najpovoljniji za kraće odmore.

U okviru istraživanja, posmatralo se nekoliko kriterija - prosječna cijena Airbnb-a, autobuske karte, cijena na najpoznatijoj atrakciji, čaša vina, najjeftinije jelo i onda se dobila prosječna cijena jednog kraćeg odmora.

Istanbul je otkriven kao najpristupačnija europska destinacija za gradski odmor, sa prosječnom cijenom od nešto više od 82 eura.

Grad je poznat po tome što je povijesno i kulturno uporište, gdje posjetitelji mogu uživati u nekim od vrhunskih znamenitosti kao što je najbolje ocijenjena palata Dolmabahče za manje od 8 eura.

Budimpešta panorama

Ostale pristupačne destinacije uključuju grčki grad Solun i njemački grad Berlin, pri čemu prosječna cijena odmora u svakom od gradova košta nešto više od 95 i i 105 eura.

Dok će vas troškovi putovanja i čaša vina koštati više u Berlinu u poređenju sa Solunom, posjeta najbolje ocijenjenoj atrakciji je besplatna što znači da možete uštedjeti nešto novca kada želite razgledati znamenitosti.

Italija je također dom pet od 20 najpristupačnijih gradskih odmora, pri čemu je južni grad Napulj peti najjeftiniji grad koji putnike košta nešto više od 120 eura za odmor.

Ostali gradovi koji su također najpovoljniji su Bologna, Milano i Firenza gdje će vas 'city break' koštati između 140 i 163 eura. Glavni grad, Rim, je najskuplji talijanski gradski odmor sa nešto više od 169 eura.

Budimpešta panorama

Cijela lista izgleda ovako: Istanbul (Turska), Solun (Grčka), Berlin (Njemačka), Porto (Portugal), Napulj (Italija), Atena (Grčka), Valencija (Španjolska), Bologna (Italija), Lisabon (Portugal), Antwerpen (Belgija), Beč (Austrija), Brisel (Belgija), Firenza (Italija), Milano (Italija), Munchen (Njemačka), Rim (Italija), Barcelona (Španjolska), Stockholm (Švedska), Pariz (Francuska), Madrid (Španiolska).

Također vam otkrivamo koji su najskuplji gradovi. Za kraći odmor ćete morati izdvojiti i do 362 eura.

Stranica money.co.uk je u okviru istraživanja posmatrao nekoliko kriterija - prosječnu cijenu Airbnb-a, autobuske karte, cijenu na najpoznatijoj atrakciji, čašu vina, najjeftinije jelo i onda se dobila prosječna cijena jednog kraćeg odmora.

Kada se sve sabere i oduzme, najskuplji grad za 'city break' u Europi je Dublin.

Budimpešta panorama

U ovom gradu ćete noćenje u prosjeku platiti 305 eura, prijevoz 10, a posjeta najbolje ocijenjene atrakcije u gradu prelazi 25 eura. Za čašu vina ćete izdvojiti sedam eura, a za prosječan obrok 14 eura. Sveukupno, 'city break' u ovom gradu ćete u prosjeku platiti 362 eura.

Drugi grad je Prag, u kojem ćete u prosjeku odmor platiti 282 eura (253 eura za noćenje), ali u poređenju sa Dublinom, znatno manje ćete platiti sve ostalo. Razlika u cijeni se vidi posebno u najbolje ocijenjenoj atrakciji u Pragu za koju trebate izdvojiti 10 eura, što je znatno jeftinije u poređenju sa Dublinom.

U prvih pet najskupljih gradova se nalaze još i Edinburgh, Manchester i Zurich u kojima ćete u prosjeku kraći odmor platiti 277, 252 i 242 eura.

Ono što je interesantno jeste da Dublin nije najskuplji grad po svim kriterijima, naprotiv. Prosječna cijena noćenja je ono što mu je dalo ovu titulu, ali s druge strane, najskuplji obrok ćete platiti u Zurichu - 20 eura, najskuplju čašu vina u Oslu - 12 eura, a najbolje ocijenjenu turističku atrakciju u Londonu - čak 36 eura, dok ćete najskuplji prijevoz naći u Kopenhagenu - 21,89 eura.