Ovo je 10 država sa najpovoljnijim vremenskim uvjetima

Swakopmundu Namibija

Ne postoji mjesto na planeti na kojem bi se vrijeme moglo nazvati savršenim, ali su po različitim kriterijima ove države veoma blizu toga. 'Huffington Post' prenosi najzanimljivije rekorde koji se tiču vremena i pogleda na predivnu prirodu.

Najpovoljnije temperature – Ekvador

Država vječnog proljeća ne naziva se ovako bez razloga – na zapadu zemlje prosječna temperatura iznosi oko 25 stupnjeva. Uz to, stanovnici ove zemlje uživaju u sunčanim danima. 

Najviše sunčanih sati – američka savezna država Arizona

Kako je navedeno u Guinnessovoj knjizi rekorda, Yuma, grad u Arizoni, najsunčaniji je grad na planeti sa čak 11 sati sunca dnevno, odnosno oko 4.000 sati sunčanja godišnje.

Najmanje kiše – Namibija

U lučkom gradu Swakopmundu svake godine padne manje od 2,5 centimetara kiše po kvadratnom metru, a dnevne temperature u prosjeku dostižu oko 20 stupnjeva, prenosi B92. 

Najpovoljnija vlažnost zraka – Cipar

Klimatolozi ističu da je optimalni uvjet 50 posto relativne vlažnosti, a Cipar, iako su na njemu temperature visoke, ima svjež i prijatan zrak.

Swakopmundu Namibija

Najbolji snijeg – Japan

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju u oceanu, nadmorskoj visini i hladnom zraku koji dolazi iz sjeveroistočne Azije, Japan ima mnogo prelijepog snijega.

Tropski raj – Brazil

Ukoliko vam se dopadaju amazonske prašume, njihov dio koji se nalazi na teritoriji Brazila je savršen za vas. Čak 60 posto površine Amazonije nalazi se na tlu Brazila.

Najmanje vjetra – Demokratska Republika Kongo

Ušuškana u srcu Afrike, ova država ima najmanje vjetra na svijetu. 

Najzvjezdanije nebo – Kanarsko otočje

Ukoliko podignete pogled ka nebu u blizini obale zapadne Afrike, vidjet ćete svod istočkan zvijezdama. Na Kanarskom otočju moći ćete iskoristiti jedan od brojnih teleskopa u Opservatoriji Nacionalnog parka Taburiente i uživati u pogledu.

Najčistiji zrak – Island

Niska gusitna naseljenosti, obilje šuma i strogi zakoni u vezi sa zagađenjem doprinijeli su tome da stanovnici Islanda zaista dišu punim plućima.