ONLINE Bonus od 360 eura za rad od kuće

Rad od kuće
Ilustracija

Nizozemske vlasti će ove godine službenicima koji rade od kuće ponuditi covid-bonus od 363 eura, računajući od ožujka kada je u toj zemlji uvedena karantena. Kako se pandemija u svijetu produžava, a deseci milijuna ljudi će izgleda duže raditi od kuće, postavljaju se važna pitanja. Na primjer, tko plaća čaj, kavu ili toalet papir, i koliko?

Nizozemci tvrde da su to vaši šefovi, odnosno firma. I to oko dva eura dnevno, u prosjeku, piše Reuters. To ne podrazumijeva samo kavu, čaj i toalet papir koje potrošite kod kuće, već i dodatno grijanje, struju i vodu, kao i amortizaciju za korištenje stola i stolice – osnovnih stvari za koje vam nije padalo na pamet da ih platite u uredu.

"Bukvalno smo računali do toga koliko kašičica čaja troši prosječno domaćinstvo, tako da nije bilo teško ustanoviti troškove", kaže Gabriel Betinville iz insitutcije za obiteljske financije NIBUD, koju uglavnom sponzorira država, a izračunala je sve troškove rada na daljinu, prenosi B92.

Takav račun možda djeluje trivijalno u vrijeme kada je svijet zahvaćen pandemijom smrtonosnog virusa, ali upravo zbog njega stručnjaci predviđaju veliko smanjenje rada u uredu koje bi moglo ostati kao zavještanje ove krize kada jednom konačno prođe.

Nizozemske vlasti već su počele primjenjivati istraživanje NIBUD-a, pa će tako ove godine službenicima koji rade od kuće ponuditi covid-bonus od 363 eura, počevši od ožujka kada je u toj zemlji uvedena karantena. Naravno, dva eura su prosjek koji zavisi od troškova, među koje nisu uračunati namještaj, kompjuteri, telefoni i druga oprema koju bi poslodavac trebao osigurati zaposlenima ukoliko su neophodni za njihov rad.

Od Španjolske do Britanije

I druge zemlje se također prilagođavaju novoj realnosti kada je radno okruženje u pitanju, svjesne da mnogi zaposleni neće biti oduševljeni povratkom u urede jednom kada pandemija prođe.

Španjolska je propisala da poslodavci moraju plaćati održavanje radnog prostora i opremu, Njemačka raspravlja o zakonu koji se tiče prva zaposlenih koji rade na daljinu, Francuska je usvojila propis koji ih štiti od emailova izvan radnog vremena, dok je Britanija nagovijestila kako bi mogla 'olabaviti' poreznu politiku u vezi sa odbitkom poreza pri nabavci opreme za rad od kuće tijekom pandemije.

Druga strana priče

Međutim, ova priča ima i naličje. Šefovi kompanija tvrde da dodatna plaćanja imaju malo smisla u vrijeme kada je pandemija obogaljila svjetsko gospodarstvo.

"Zahtjevi sindikata su da svi dobiju kompenzaciju uredskih troškova jer sad sami kuhaju kavu - ali moglo bi se reći i da su radnici dobili u zamjenu mnogo slobodnog vremena", kažu iz nizozemskog udruženja poslodavaca AWVN, i navode prosječnu dnevnu uštedu vremena koje je potrebno za dolazak do radnog mjesta.

Ako bi zaposlenima trebalo kompenzirati uredske troškove, to bi se moglo postići uštedom na troškovima prijevoza, dodaju iz udruženja.