Njemačka je najveći proizvođač piva u EU, Hrvatska i Italija bilježe veliki pad u proizvodnji

Pivo u kriglama
Ilustracija

Vodeći proizvođač piva u EU je Njemačka, Nizozemska je najveći izvoznik, a Francuska najveći uvoznik, pokazuju podaci Eurostata objavljeni povodom Međunarodnog dana piva koji se obilježava 6. kolovoza.

Članice EU u 2020. su proizvele gotovo 32 milijarde litara piva sa alkoholom i 1,4 milijarde litara piva sa manje od 0,5% alkohola.

Ukupno su proizvedena 74 litra piva po stanovniku, priopćila je Europska statistička služba dodajući da je u 2020. proizvodnja piva sa alkoholom u EU smanjena za osam procenata dok je proizvodnja bezalkoholnog piva bila stabilna.

Kako se navodi, najveći proizvođač piva je Njemačka iz koje dolazi svako četvrto pivo proizvedeno u EU. Poljska u ukupnoj proizvodnji u EU sudjelje sa 12%, Španjolska sa 10, Nizozemska sa osam, a Francuska sa 7%.

U odnosu na 2019, Slovačka je u 2020. u najvećoj mjeri povećala proizvodnju piva, za 25%, dok je Italija najviše smanjila produkciju, za 46%. Dvocifreni pad proizvodnje zabilježili su i Hrvatska, Španjolska, Mađarska i Austrija.

Najveći izvoznik piva je Nizozemska čiji izvoz pokriva petinu ukupnog izvoza EU, a slijede Belgija i Njemačka, navodi Euractiv. SAD i Velika Britanija su glavne destinacije za pivo iz EU, kada je riječ o izvozu u zemlje izvan EU.

Istovremeno je Francuska 2020. bila najveći uvoznik piva u EU, a slijede Njemačka i Italija. Eurostat navodi da je uvoz piva sa alkoholom iz zemalja izvan EU marginalan u odnosu na uvoz u okviru EU.

Kada je riječ uvozu iz zemalja izvan EU, članice bloka prednost daju britanskom i meksičkom pivu. Kao Međunarodni dan piva od 2007. se obilježava prvi petak u kolovozu.