Nismo ni svjesni: Kako društvene mreže svakodnevno utječu na psihičko zdravlje

društvene mreže
Društvene mreže povezale su ljude diljem svijeta na, do danas, nezamislive načine. Možemo biti u kontatku s kim kod poželimo i kad god poželimo - vremenske prepreke su nestale.

No, koliko pozitivnih, toliko je i negativnih strana ta povezanost donijela. Naime, stvorila se ovisnost o društvenim mrežama koja itekako utječe na psihičko stanje ljudi. U nastavku vam donosimo četiri načina na koji društvene mreže mogu utjecati na vašu psihu, bez da ste toga i svjesni.

1. Smanjuju samopouzdanje
Svatko od nas ima neke nesigurnosti koje držimo za sebe ili ih javno predstavljamo, a društvene mreže su savršeno mjesto na kojima te nesigurnosti još i produbljujemo. Uspoređivanje s drugima, gledanje tuđih savršenih slika i praćenje tuđih ljubavnih života. No, zapamtite, nije sve onako kako se predstavlja i kako izgleda.

2. Utječu na san
Dovoljna količina sna je od zdravstvene važnosti, no većina nas prije nego odluči sklopiti oči, krene listati društvene mreže koje nam na taj način otežavaju zaspati. Pokušajte ne gledati u mobitele 40 minuta prije odlaska na spavanje pa zaključite postoji li razlika u kvaliteti sna i odmoru.

3. Uništavaju uspomene
Iako pomoću njih možemo točno znati što smo radili onog utorka u rujnu 2014. godine, danas većinom svi pokušavaju uhvatiti pravu sliku iz najboljeg kuta, snimiti što više kadrova koncerta ili objaviti svaki sekund putovanja. Na taj način ne uživamo u trenutku, a taj je osjećaj koji se pamti i cijeni.

4. Nestaje komunikacija licem u lice
Rezultat je sve manje komunikacije uživo koja se prebacila na pametne uređaje i računala. Videopozivi su zamijenili sastanke uživo, a ljudi su izgubili naviku komunikacije licem u lice.