Nisam stigao po djete u vrtić. Morao sam se seksati

mladi sex, preljub, sex, sex, sex, mladi sex, sex, orgazam, sex, sex, sex, trikovi, sex, seks, krevet, riječi, erogena zona, orgazam, seks, seks, muškarci, žene, muškarci, žene, lovci, ljubavnici, seks, ovisnici, avantura, ljeto, ljubav, seks prakticiranje, ljeto, more, sa seksi donjim rubljem, seks prakticiranje, partner, savršenstvo, savršeni ljubavnik, seks navike, smijeh, osmijeh, obdarenost  , seksipilnost, sex, sexy, sex i ljepota, sex orgazam
Golferska zuperzvijezda Tiger Woods preselio se sa ekskluzivnih golf terena u betonsku zgradu klinike za odvikavanje od seksa. Navodno želi spasiti svoj brak s Elin Nordegren. Ali vjerojatno - i svoju karijeru, jer mu sponzori sve više okreću leđa.

Smjeran u duhovnoj grupi

Plavokosa Šveđanka i majka njegovo dvoje djece bacila je svoj vjenčani prsten nakon incidenta 25. studenoga prošle godine kad je Tiger bos istrčao iz njihove kuće i odjurio automobilom ravno u drvo, nakon čega ga je ona navodno htjela prebiti palicom. Uzrok svađi bila je njegova ljubavnica, a nakon toga klupko se počelo odmotavati i uspostavilo se da je bio pravi serijski preljubnik. Trenutno je u klinici Pine Grove u Mississippiju gdje prolazi šestotjedni program odvikavanja za ovisnike o seksu koji košta 60 tisuća dolara.

Iako ostali ovisnici spavaju u spartanski namještenim sobama s ostalim nesretnicima i svako ima zaduženja, golfer ima vlastitu kućicu i ne mora raditi nikakve poslove. Prije useljenja je mogao urediti kućicu po svom ukusu, a ima i spremačicu koja mu sprema i čisti. Uz to ne ide na grupnu terapiju, već se nalazi sam s psihoterapeutom.

Njegov jedini zadatak je da zapravo šest tjedana živi u celibatu. Može izabrati da ide na satove umjetnosti, fitnessa, duhovnu grupu ili jogu. Njegova još uvijek bijesna žena trebala bi se također pojaviti na terapiji u sklopu “obiteljskog tjedna”. To uključuje i “Dan priznanja” kada će Tiger biti prisiljen na suočavanje s Elin kojoj će do svakog najbolnijeg detalja morati priznati svaku svoju seksualnu avanturu. Tiger se tako pridružio listi celebrityja koji su u nekom periodu svog života bili seksualni ovisnici. David Duchovny, Charlie Sheen, Michael Douglas, Eliot Spitzer i Mark Foley samo su neki od njih.

Fast food umjesto ručka

Hrvatski psihijatri i stručnjaci slažu se kako ovisnost o seksu nije uživanje u seksualnim odnosima, a ne smije se brkati niti s pojmom “redoviti seks”, kao ni s preljubom, jer on je znak nekih drugih problema pojedinca ili međusobnog odnosa partnera. Ovisnici nerijetko više ne uživaju u seksu ili gledanju pornografije, a seksualni odnosi, samozadovoljavanje ili zavađanje te nalaženje s ljubavnicima postaje nešto bez čega doslovce upadaju u tešku apstinencijsku krizu. Psihijatri se slažu da društveni trendovi i razna potiskivanja uvelike pridonose razvoju te ovisnosti, iako je dio struke ne smatra doslovce ovisnošću.

No, dr. med. Denisa Legac, psihoterapeutkinja, navodi da problem postoji “ako mi ovisnost o seksu toliko ometa život da se moram seksati iako znam da moram po dijete u vrtić”. Ili ne stignem skuhati ručak i stalno jedem fast food jer moram masturbirati, onda je to problem. Ako se ne radi o tome da vam je životni ritam narušen, onda to nema veze s ovisnošću - tvrdi dr. Legac. Na primjeru Tigera Woodsa kaže kako je očigledno da njegov brak ne funkcionira.

- Tko je Tiger Woods - visokopozicionirana ličnost, bogata, uspješna, lijepa, inteligentna i još sportaš jednog elitnog sporta. Vrlo je normalno i prirodno da ima ne samo 15, nego i 25 ljubavnica kako većina osoba njegovog kalibra ima. Po prirodi čovjek nije monogaman, već poligaman. Više od 80 posto populacije imalo je seksualne odnose prije ulaska u brak. Većina vaših čitatelja imala je jedan do dva, neki i desetak odnosa prije braka. To je realnost - navodi psihoterapeutkinja. Dodaje i kako niti jedan brak nije savršen, a i treba ispuniti 50 nivoa bračne zajednice, poput seksa, komunikacije, bliskosti, vjerovanja u odgoj djece, zajedništva na religioznom nivou...

Normalno da je preljubnik?

- Ako ona godinama u braku želi analni seks, a on o tome ne želi niti pričati, onda imamo veliki problem. Prije ili kasnije ona će si naći nekog tko će s njom imati analni seks, a možda će i napusti brak zbog tog analnog seksa. Ako uz to još ima nekoliko razina koje nisu zadovoljene, primjerice ako on djetetu dopusti čokoladu iako je ona to izričito zabranila, dolazi do pucanja - objašnjava Denisa Legac.

- Kod Hrvata ima puno preljuba i puno neizgovorene istine. Kod nas postoji nepisano pravilo kako se treba ponašati u braku. Kao normalno je da se svi svađaju i da seksualni život nakon pet godina ne funkcionira kako treba. Rekla bih da smo ovdje u Hrvatskoj prije svega u emocionalno-seksualnoj pustinji.

Teške apstinencijske krize

No, kako je to definirala seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić, kod seksualne ovisnosti riječ je o takozvanom “pseudoporemećaju”. U Hrvatskoj se u pravilu pacijenti ne obraćaju direktno s tim problemom, no kod velikog broja oboljelih od depresije ili raznih ovisnika ustanovljuje se i ovisnost o seksu, odnosno poremećaj.

Takva je iskustva u svojoj 30-godišnjoj karijeri imao i Đulijano Ljubičić, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC Rijeka, koji pojašnjava da se taj problem otkrije u “drugom redu dijagnoze”. Naime, iza ovisnosti o seksu najčešće stoji problem depresije.

- Imao sam slučaj pacijentice koja je u Kliniku došla radi teške depresije. Ispostavilo se da je ona istodobno održavala vezu s tri ljubavnika, a s kojima se viđala svakodnevno. Problem je nastao kada više nije bila u mogućnosti viđati se s ljubavnicima pa je došla u stanje apstinencijske krize i ponovno pala u depresiju. Jedna druga pacijentica, koja je također imala tri ljubavnika, došla je u nezgodan položaj nakon što je ostala trudna, jer nije znala koji je od njeznih ljubavnika otac, s obzirom da ih je sve viđala redovito. Imali smo i pacijente kod kojih se nakon izvjesnog vremena otkrije niz ovisnosti pa tako nije rijetkost da netko bude istodobno ovisan o kockanju i seksu - navodi Đulijano Ljubičić.

- Kod ovisnika o seksu, kao i kod drugih ovisnika, nema kriterija, oni ne uvažavaju socijalne i etičke kriterije. Njima je primarno zadovoljiti svoju ovisnost, u protivnom padaju u apstinencijsku krizu - zaključuje Ljubičić, odnosno, ovisnik o seksu ponaša se jednako kao i svaki drugi ovisnik. Zašto je pacijent postao ovisan baš o seksu, a ne o nečem drugom, to je individualno pitanje.

jutarnji.hr