NIKAD VIĐENO DOSAD Nasukano više od 100 kitova, ljudi im se bore za život, a oni napravili srce svojim tijelima

kitovi,more,nasukani kitovi

Znanstvenike je zbunilo čudno ponašanje velike skupine kitova pilota koji su se okupili u obliku srca prije nego što su se nasukali na udaljenoj plaži u Zapadnoj Australiji.

Snimka dronom uhvatila je trenutak u kojem se skupina od gotovo 100 kitova tijesno kretala prije nego što se nasukala na plaži Cheynes oko 60 km istočno od Albanyja.

kitovi,more,nasukani kitovi

Do jutra je više od 50 kitova ležalo mrtvo na obali, a volonteri, državni radnici i znanstvenici bore se da spase još 46 kitova.

Ministar okoliša WA Reece Whitby rekao je da su istraživači iz cijele Australije bili zbunjeni neviđenim ponašanjem kitova u satima prije nasukavanja.

"One slike koje smo vidjeli na obali su jedinstvene", rekao je Whitby.

"To je prilično nevjerojatno sa znanstvene osnove u smislu učenja o nasukanjima. Odjel za očuvanje bioraznolikosti i atrakcije, kada su vidjeli te slike, kontaktirali su svoje kolege diljem Australije, dobili smo povratne informacije da ovo nikada prije nismo vidjeli."

Neki su volonteri kritizirali napore spašavanja jer nisu započeli u zoru, ali Whitby je rekao da odjel radi na spašavanju što je više moguće kitova istovremeno štiteći volontere, izvještava theguardian.