NESVAKIDAŠNJE Zakonom zaštićeno kukurikanje, kreketanje i zvuk crkvenih zvona

Pijetao
Ilustracija

Francuski parlament usvojio je prijedlog zakona o 'čulnom naslijeđu' seoske sredine prema kojem će neki zvuci i mirisi, koji za neke predstavljaju smetnju, sada biti zakonski zaštićeni, prenosi Euractiv.

Zvuci kao što su kukurikanje pijetla, oglašavanje crkvenih zvona, cvrčka, kreketanje žaba, ali i miris konjske balege, sada ulaze u zajedničko naslijeđe francuske nacije, prenosi AFP. Državni tajnik za ruralnu sredinu Joel Giraud ocijenio je kao dobar zakon koji 'brani ruralnu sredinu' i dodao da 'život na selu podrazumijeva i prihvatanje neke smetnje'.

Predstavnik Senata Pierre-Antoine Levi smatra da zakon predstavlja 'jak simbol' dodajući da bi mogao biti korisno sredstvo za lokalne dužnosnike kako bi razuvjerili nezadovoljne susjede da se žale. Premda ne postoje službeni podaci o prijavljenim smetnjama susjeda u seoskim sredinama, Levi je rekao da su neki lokalni dužnosnici ipak zabrinuti.

Nekoliko slučajeva žalbi privuklo je medijsku pažnju. Najpoznatiji je slučaj pijetla Mauricea čiji su susjedi u mestu Rochefort na jugoistoku Francuske u srpnju 2019. podnijeli tužbu protiv njegovog vlasnika jer je pijetao kukurikao suviše glasno i rano.

Sud je tada presudio u korist Mauricea kojem je dozvoljeno da nastavi kukurikati, a ispred suda podršku pijetlu su izrazili drugi vlasnici koji su doveli svoje životinje.