NEISPRIČANE PRIČE Želite li sudjelovati u otkrivanju nezabilježenih priča o Hercegovini?

Mostovi hercegovine
AbrašRadio

U želji za revitalizacijom, ali i otkrivanjem do sada nezabilježenih priča o Hercegovini, OKC Abrašević i AbrašRadio iz Mostara u suradnji s portalom Direkt iz Gacka pokrenuli su medijsko-edukativnu platformu čiji je zadatak okupiti mlade ljude zainteresirane za istraživanje i očuvanje zajedničkih predaja i znanja o antropološkoj, kulturnoj i zemljopisnih specifičnosti ovog prostora.

“Projekt "MOCTOBI XERCEGOVINE" inspiriran je bogatstvom kulturnim i zemljopisnim nasljeđem, kao i zaboravljenim gospodarskim i kulturnim rutama našeg podneblja”, rekao je Boris Filipić ispred AbrašRadija.

Zainteresirani se mogu još uvijek prijaviti, a prvi ciklus interesantnog programa počinje sredinom travnja. Projekt je podržan od strane BHRI (Bosnia & Herzegovina Resilience Initiative).

Aktivnosti s sudionicima podijeljene su u nekoliko etapa. Prvi ciklus bit će posvećen razgovorima, predavanjima i učenju o specifičnostima hercegovačkog podneblja, a zainteresirani sudionici iz gradova Hercegovine imat će potom priliku zajedno s mentorima projekta 'Mostovi Hercegovine' u nizu susreta, raditi na istraživanju i proizvodnji priča, a koje će potom iznijeti u javnost kroz medije radija, teksta, fotografije, videa i slično.

Inicijalna želja bila je obići sedam gradova Hercegovine, no digitalni alati komunikacije unutar kojih, zbog okolnosti, zasad djelujemo, pokazali su se jednako, ako ne i više uspješnim po pitanju održavanja info predavanja o projektu - okupljanja zainteresiranih i predstavljanja samog projekta. Njima se namjeravamo koristiti i u nastavku”, dodaje naš sugovornik.

Program prvog ciklusa "MOCTOBA XERCEGOVINE" se sastoji se od niza teorijskih predavanja na ovu temute praktičnih radionica oblikovanja priča i izrade medijskih sadržaja, koji će u konačnici, do jeseni, biti distribuirani medijskim prostorom.

Mentori i predavači su članovi Omladinskog kulturnog centra Abrašević, te novinari AbrašRadija - Husein Oručević, Ronald Panza, Semir Behram i Boris Filipić.

“Ono što je poslužilo kao svojevrsni izvor inspiracije za ovo istraživanje svakako je i literatura kojom se u našoj redakciji bavimo već neko vrijeme, a prije svega su to razni putopisi, mahom s kraja 19. stoljeća, čija zanimljiva otkrića, između ostalog, ovim putem želimo ponovno posjetiti i otkriti", rekao je.

Dodao je kako je njihova namjera sudionicima i mladim ljudima iz cijele Hercegovine ponuditi istraživačku metodologiju, izvore i alate za izradu medijskog sadržaja, bilo da se radi o bliskoj radijskoj formi, tekstu, fotografiji, gifovima ili videu, te njihove medijske platforme putem kojih će javnosti svoje priče moći i predstaviti.

Zainteresirani se mogu prijaviti slanjem svojih podataka (CV, motivacijsko pismo) na mail [email protected]

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.