Glumac osmislio i izradio krunicu od međugorskog kamena, a sad ga prozivaju zbog visoke cijene

ROBERT KURBAŠA, INMAGAZIN, ROBERT KURBAŠA, vjera
Arhivska fotografija
Glumac Robert Kurbaša svoju vjeru nikada nije skrivao. Rado obilazi marijanska svetišta, a krunica je za njega poziv na duhovnost. Sa splitskim umjetnikom zato je nedavno osmislio i izradio Isusovu i Gospinu krunicu. No vrlo brzo bio je prozvan. "Ja ne mogu reći da sam imao nekakve velike padove, ali intuitivno, od malih nogu sam u vjeri i u duhovnosti", priča Kurbaša.

Rado obilazi marijanska svetišta. Nedavno je, posjetivši Međugorje, tako pronašao novi kreativni izazov - krunice napravljene od međugorskog kamena. Isusovu i Gospinu krunicu izradio je u suradnji sa splitskim umjetnikom Feđom Aronom Bučićem. "Pa to je sredstvo komunikacije između vjernika i Boga, jedno intimno sredstvo komunikacije kojim se čovjek obraća Bogu", dodaje glumac.

No njegove krunice našle su se na meti kritika zbog visoke cijene. Kurbaša, pak, napominje da je riječ o limitiranoj ediciji izrađenoj od posebnih materijala - srebra, cirkona, crvenog granata, himalajskog safira, lapis lazulija, maslinova drveta i kamena s Brda ukazanja. "Zapravo cilj i namjena ovakvih krunica je da uistinu budu jedno vrijedno obiteljsko naslijeđe. Da ide iz generacije u generaciju i ostane trajna uspomena, obiteljska".

A vjeri i njezinom trajnom nasljeđu od rođenja uči svoje sinove, Marka Iliju i Emanuela. "Na njima će biti odabir, ja ću im pružiti svojim životo primjer kako treba živjeti". U svemu mu je potpora supruga Kristina. Ona, kaže Kurbaša, drži sve stupove njihova doma. Zajedničkom odlukom, kao praktični vjernici, mališane ipak nisu upisali u katolički vrtić. Nakon dva dječaka, Robert je na temu potomstva nedavno rekao i kako ''neće stati" dok ne dobije djevojčicu. Mnogobrojna obitelj, objašnjava nam, njegov je veliki san. "Zašto ne, ako čovjek ima uvjete za to, ako voli djecu, ako voli veliku obitelj, pa meni je to poželjno, pogotovo u ovom padu nataliteta kakvom smo svjedoci".

No dotad, pred njim je kandidatura za ravnatelja dramskog kazališta Gavella. Doduše, članovi ansambla ovog kazališta potpisali su peticiju protiv njegove kandidature. Kažu da se ne slažu s njegovim programom. On se pak ne želi medijski razračunavati, već poručuje da je oduvijek bio velik borac: "Nekad treba ići, neću reći glavom kroz zid, ali pokušati se nametnuti sa svojom istinom koja u mom slučaju mislim da je univerzalna".

Trenutačno radi na predstavi o hrvatskom emigrantu Zvonku Bušiću, koju režira i u njoj glumi. Scenu dijeli s Anom Vilenicom. Nakon premijere ovog petka očekuje i pohvale i kritike. Ali upravo u tome, kaže, i jest čar. "Bit će kontroverzi, ja uopće ne sumnjam u to, ali mi baziramo našu predstavu na činjenicama, koga zanimaju, koga zanima istina, tko je otvorenog uma i srca - dobrodošao je", zaključuje Kurbaša.

dnevnik.hr