ROBERT KURBAŠA Današnje društvo nastoji otkloniti moral i etiku

ROBERT KURBAŠA Današnje društvo nastoji otkloniti moral i etiku
Arhivska fotografija

Hercegovački franjevci u zagrebačkoj Dubravi održali su jučer prvu korizmenu tribinu pod nazivom ‘Može li kršćanin opstati u nekršćanskome svijetu?’.

Gost tribine bio je poznati hrvatski glumac Robert Kurbaša koji je pokušao odgovoriti na pitanje na koji se način mogu živjeti kršćanske vrijednosti u današnjem svijetu. Kurbaša je, između ostaloga, istaknuo kako današnje društvo nastoji otkloniti moral i etiku kao navodne kočnice kreativnosti.

Kao glumac, osjećam se žrtvom takvog sustava, a na taj način se na dugoročan način uništava duh čovjeka. Ljudi koji na taj način doživljavaju umjetnost smatraju da je sve dopušteno. Etika i moral tamo ne postoje, oni kreativno koče. Ako niste u stanju izaći iz vlastite kože, niste umjetnik – kazao je Kurbaša.

Međutim, tvrdi Robert, kršćani ne trebaju biti pesimisti. Uzeo je za primjer kršćanske svece koji su pobijedili strah smrti kako bi živjeli Kristov nauk. Baš tako i današnji kršćanin treba živjeti, on će opstati boreći se vlastitim idealima.

Govoreći o zanimanju glumca, naglasio je kako se glumce često percipira kao poznate osobe koje lagodno žive, ali malo tko vidi njihov trud i žrtvu.

– Kao glumac morate čitav život raditi na sebi. Glumac je onoliko dobar koliko je povezan sa samim sobom. To je taj duhovni aspekt. Ako glumac posti, zavjetuje se, onda ovladava svojim bićem. Mislim da će čovjek bolje obavljati svoj posao ako je duhovno bolji, a tu se razvija i suosjećanje – tvrdi Robert.

Potom je progovorio o granicama umjetničke slobode naglasivši kako je to stvar pojedinca, ali kako ipak moramo paziti ugrožava li moja sloboda drugoga.

Sloboda je najveći zakon, najveće blago i najljepša stvar koju je Bog dao. Zato se i mi i oni pozivamo na slobodu. Mi svoju slobodu moramo tražiti iznutra, a ne mijenjajući neke izvanjske okolnosti – kazao je Kurbaša.