Na današnji dan prije 42 godine umro je kralj rock & rolla Elvis Presley

Elvis Presley, kralj rocka

Karijeru glazbenika započeo je 1954. Njegov prvi singl 'That’s All Right' odmah po objavi bio je hit. Zarađivao je milijune, no zadnje dane života bio je na rubu bankrota

Rođen je osmog siječnja 1935. u Gradiću Tupelo, a umro je na današnji dan 1977. u Memphisu. Elvis Presley imao je 42 godine kad je umro na podu kupaonice. Zaručnica Ginger Alden vrištala je dok je on nepomično ležao u lokvi vlastite bljuvotine. Popio je preveliku dozu tableta za spavanje, smirenje, protiv bolova te antidepresiva. 

Kralj rock & rolla, seks simbol, muškarac s kojim je svaka žena htjela biti, godinama se borio s ovisnošću. Posljednju godinu života puno se družio s liječnicima budući da su mu otkazivala jetra, imao je glaukom, visoki tlak, probleme sa srcem, probavni sustav bio mu je uništen... i sve to kao posljedica uzimanja opijata. 

Karijeru glazbenika započeo je 1954. Zamijetio ga je osnivač Sun Recordsa Sam Phillips. Elvis je došao u studio kako bi majci Gladys snimio pjesmu za rođendan. Ubrzo nakon toga snimio je singl 'That’s All Right” koji je odmah po objavi postao hit. Gostovao je u televizijskim i radijskim emisijama, a njegov ples, zavodničko ljuljanje bokova, postao mu je zaštitni znak zbog kojeg su žene padale u nesvijest, a muškarci mu zavidjeli i smatrali ga kontroverznim. 

Filmski debi imao je 1956. u filmu 'Love Me Tender'. Prvi je izvođač čiji se koncert Aloha from Hawaii 1973. emitirao u više od 40 zemalja svijeta preko satelita. Elvis je 14 puta nominiran za Grammyja, a osvojio je tri nagrade te Grammyja za životno djelo dok je imao 36 godina. 

'Suspicious Minds', 'All Shook Up', 'Kentucky Rain', 'Heartbreak Hotel', 'Jailhouse Rock', 'It's Now or Never', 'Love Me Tender', 'My Baby Left Me', 'Don't Be Cruel', 'Can't Help Falling in Love', 'Blue Suede Shoes', 'Hound Dog' ... samo su neke od pjesama koje su Elvisu osigurale status najprodavanijeg izvođača u povijesti. Prodao je  više od milijardu nosača zvuka. Tijekom 20-godišnje karijere Elvis je samo tri puta pjevao izvan SAD-a. Sva tri 'izleta' dogodila su se 1957.  u Kanadi.

Zbog velikog uspjeha u šoubiznisu, Elvis je zarađivao milijarde. Živio je rastrošno pa je pred smrt bio na rubu bankrota. Brigu o financijama posljednjih dana Presleyeva života preuzeo je njegov otac Vernon. Otpustio je sve koji su iskorištavali njegovog sina. Među otpuštenima su bila tri Elvisova tjelohranitelja, člana 'Memphis Mafije' grupe Presleyevih prijatelja, zaposlenika, tjelohranitelja... koji su bili s njim od početka karijere.

Elvisovo bogatstvo danas se procjenjuje na 1,6 milijardi eura. Nasljednica svega je Lisa Marie Presley. 

Elvis i Priscilla Beaulieu upoznali su se 1960. u Njemačkoj gdje je on služio vojsku. Sudbonosno 'da' izrekli su 1. svibnja 1967.u hotelskoj sobi u Las Vegasu. Tijekom braka varao ju je s raznim ženama, jedna od njih bila je Joyce Bova koja je čak bila trudna s Presleyem, ali je pobacila. Elvis je često govorio da će se Joyce doseliti k njemu na njegovo imanje Graceland te da će ostaviti Priscillu. 

Rastali su se 1972. kad je Priscilla priznala da je zaljubljena u Mikea Stonea, instruktora karatea kojeg joj je Elvis preporučio. Kad mu je rekla da voli Stonea prisilio ju je na seks. Nikad je nije prebolio. Elvis i Priscilla imali su kćer Lisu Marie koja je bila u braku s pokojnim kraljem popa Michaelom Jacksonom. Osim s Jacksonom Lisa Marie bila je u braku s Dannyje Keoughom, Nicolasom Cageom, i trenutačno je s Michaelom Lockwoodom. 

Nakon rastave s Priscillom zaručio se s Lindom Thompson, a kad je s njom prekinuo zaprosio je Ginger Alden. Njegovi prijatelji tvrde da se nakon Priscille nije htio ženiti, zaprosio je Lindu i potom Ginger samo da im udovolji.