Na današnji dan rođena je kraljica popa, a preminuo kralj rocka

Madonna živjeli
Instargram

Na današnji dan, 16. kolovoza 1958. rođena je američka pjevačica i glumica Madonna Louise Ciccone, poznata kao Madonna, jedna od najpopularnijih pjevačica krajem 20. stoljeća.

Prodala je više od 300 milijuna svojih albuma u cijelom svijetu. Guinnessova knjiga rekorda ju je proglasila najuspješnijim ženskim izvođačem svih vremena. Časopis 'Time' ju je proglasio jednom od '25 najutjecajnijih žena prošlog stoljeća' zbog njezine utjecajne uloge u suvremenoj glazbi, zbog konstantnih promjena u glazbi, izgledu i izričaju, te zbog slobode i autonomije od glazbene industrije.

Nakon pokušaja pjevanja u nekoliko pop grupa, 1983. godine izdaje debitantski album. Zatim je uslijedila serija albuma koja joj je donijela ogroman uspjeh i popularnost.

Većina njenih pjesama je dospjela na prva mjesta glazbenih ljestvica, od kojih su najprepoznatljivije 'Like a Virgin', 'Papa Don't Preach', 'Like a Prayer', 'Vogue', 'Frozen', 'Music', 'Hung Up', i '4 Minutes'. Osim glazbe, Madonna se okušala i na filmu, te je od strane kritičara naišla na odobravanje za ulogu u filmu 'Evita'.

Madonna je također modna dizajnerica, spisateljica knjiga za djecu, filmska redateljica i producentica. Smatra se poslovnom ženom. 1992. godine je zajedno s 'Time Warnerom' osnovala diskografsku kuću 'Maverick', a 2007. je sklopila do tada nevjerojatan ugovor vrijedan 120 milijuna $ s 'Live Nationom'.

Madonna živjeli

Također, na današnji dan, 16. kolovoza 1977. umro je američki glazbenik Elvis Aaron Presley (rođen je 8.1.1935.), 'kralj rocka', izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća. Prodao je više od 150 milijuna ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro je u 42. godini zbog prekomjerne upotrebe alkohola i droge.

U javnosti je počeo pjevati s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci. Prvu ploču snimio je 1954. godine. Njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima 'That s All Right Mama' i 'Heartbreak Hotel', a najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i još za života ih prodaje oko 600 milijuna komada.

Filmsku karijeru započeo je 1956. godine filmom 'Voli me nježno'. Većinom je igrao u glazbenim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovito postajale hit. U razdoblju od 1957. do 1966. godine Presley se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana.