Muškarci više vole barbike?

Muškarci vole plavuše, osobito one duge i sjajne kose, zato jer djeluju mlađe, a time i zdravije i plodnije, tvrde psiholozi. Stoga ne čudi kako se žene iz cijelog svijeta uz pomoć kozmetike, boja za kosu i estetskih operacija pretvaraju u barbike

Lutke Barbie s dobrim su razlogom dizajnirane kao mlade, plavokose, plavooke, vitke, velikih grudi i uskih strukova. Milijuni žena sa svih strana planeta obradile su tijelo i kosu da bi nalikovale na popularnu lutku.

Iako rođena kao crnka, Splićanka Sanja živa je kopija lutke Barbie. I nije jedina, naravno. Milijuni žena sa svih strana planeta obradile su tijelo i kosu da bi nalikovale na popularnu lutku. Samo, Sanja tvrdi da joj lutka nikad nije bila model po kojem se ravnala.

'Puka je slučajnost što frizurom i stasom ličim na Barbie', veli studentica veterine. 'Cilj mi je bio nalikovati na žene kakve muškarci vole, a ne na lutku, s kojom se nikad nisam igrala i za koju ne znam pravo ni kako izgleda'.

Vjerujemo Sanji da je samostalno došla do zaključka kako treba izgledati da bi bila čim poželjnija, no dizajneri nisu Barbiku slučajno napravili mladom, plavokosom, plavookom, prsatom i vitka struka. Takav je lik prvi na listi želja većine muškaraca na svijetu pa je logično da žene od mladenačke dobi žele ličiti na nju, osjećajući da će tako privući više muških očiju.
Plavokosa i prsata - recept za privlačnost?

'Tvorci su je učinili takvom znajući da će se djevojčice spontano poistovjetiti s njom i ugledati se na nju', tvrde psiholozi Alan S. Miller i Satoshi Kanazava, koji su nakon opsežnih istraživanja zaključili da je većina postupaka muškaraca i žena motivirana željom za zavođenje fizički i financijski čim kvalitetnijeg partnera te da plava kosa i druge osobine kakve ima Barbie daju prednost u ostvarenju tog cilja.

Povjesničari kazuju da su žene kosu bojale u plavo i prije dva tisućljeća, davno prije pojave Barbike, jer i u to je doba plava kosa bila na visokoj cijeni. Pouzdano se zna da su se talijanske žene 15. i 16. stoljeća pretvarale u plavuše da bi bile zavodljivije. Danas je trend umjetnih plavojki prisutan i u Japanu, čije je stanovništvo prirodno isključivo crnokoso.

izvor: zdravakrava.hr