MOBITELI Znate li što doista znače izrazi 'otporan na vodu i prašinu' i koji je IP rejting vašeg mobitela?

MOBITELI Znate li što doista znače izrazi 'otporan na vodu i prašinu' i koji je IP rejting vašeg mobitela?
Ilustracija

Što izrazi 'otporan na vodu', 'otporan na prskanje' ili 'otporan na prašinu' zaista znače? Proizvođači telefona koriste ove opisne izraze prilikom reklamiranja svojih proizvoda, ali između njih postoje konkretne razlike  oje nisu uvijek vidljive na prvi pogled.

Kako bi se izbjeglo proizvoljno tumačenje ovih izjava, Europski komitet za elektrotehničku standardizaciju razvio je jedinstveni sustav koji vam točno otkriva koliko je neki telefon otporan na vodu i prašinu, i da li zaista jeste, prenosi B92.

U pitanju je IP rejting. Što je IP rejting? IP rejting predstavlja nivo zaštite uređaja protiv čvrstih i tečnih materija. Najčešće ima dva broja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zaštita od čvrstih materija

Ovaj broj označava nivo zaštite od čvrstih materija i on se kreće od 1 do 6 (najviši nivo zaštite). Drugi broj predstavlja nivo zaštite od tečnosti i kreće se od 0 do 9 (najviši nivo zaštite).

Zašto je IP rejting važan?

Kada proizvođač telefona želi IP rejting za svoj proizvod, on mora biti testiran od strane nezavisne i certificirane kompanije. Kompanija potom daje IP rejting proizvodu kako bi označila koliko dobro je zaštićen od čvrstih i tečnih materija.

Postojanje ove oznake daje mogućnost proizvođačima da daju gore navedene tvrdnje sa potpunom sigurnošću da su one istinite, ali ujedno pružaju i kupcima jasno uvjerenje u vezi sa tim kakav telefon kupuju.

Pritom, vlasnici telefona jasno znaju koliko je njihov telefon zaštićen i mogu ga koristiti u skladu sa navedenom oznakom i ne izlagati tečnostima ako je nivo zaštite nizak, ili ne brinuti o vodi ako je on visok.

Primjera radi, postoje proizvođači telefona koji nude maksimalnu zaštitu svojih uređaja kao što je CAT. Modeli ove kompanije dolaze sa najvišim nivoima zaštite koji idu do IP69 rejtinga, a posebno se izdvajaju modeli CAT S61, S62 Pro i S42+.

CAT modeli predstavljaju idealan izbor za sve one koji vode aktivan život, ili obavljaju posao u ekstremnim uvjetima koji podrazumijevaju rizik od ispadanja ili ekstremno niske ili visoke temperature.

Pored IP rejtinga, CAT telefoni su prošli i Mil-Spec testiranje koje se obavlja u skladu sa najvišim zahtjevima i prohtjevima vojske SAD.

Pogledajte točno značenje svih IP rejting oznaka kako biste bili sigurni da kupujete telefon sa nivoom zaštite koji je vama potreban.

IP zaštita od čvrstih materija

0 – Ne postoji nikakav nivo zaštite

1 – Zaštita od objekata većih od 50mm kao što je dlan ruke, ali ne postoji zaštita od namjernog kontakta sa dijelovima tijela

2 – Zaštita od objekata većih od 12mm, štiti od kontakta prstima i objekata slične veličine

3 – Zaštita od predmeta većih od 2.5mm, alati i debeli kablovi su uključeni u ovaj nivo

4 – Predmeti veći od 1 mm, uključuje većinu žica i šarafa

5 – Zaštita od prašine, sve dok telefon nije izložen većoj količini prašine

6 – Potpuna zaštita od prašine, koristi se vakuum koji štiti od prašine

IP zaštita od tečnih materija

0 – Ne postoji zaštita

1 – Voda koja kaplje na uređaj u trajanju od 10 minuta pod kutom do 90 stupnjeva

2 – Voda koja kaplje na uređaj nagnut pod kutom od 15 stupnjeva u trajanju od 2.5 minuta

3 – Prskanje vodom pod kutom do 60 stupnjeva u trajanju od barem 5 minuta

4 – Prskanje vodom iz bilo kojeg smjera u trajanju od 10 minuta

5 – Prskanje mlazom vode u trajanju od 1 minute po kvadratnom metru/12.5 litara vode u minuti sa razdaljine od 3 metra i pritiskom 30 kPa (prečnik mlaznice od 6.3mm)

6 – Prskanje jakim mlazom vode u trajanju od 1 minute po kvadratnom metru/100 litara vode u minuti sa razdaljine od 3 metra i pritiskom od 100 kPa (prečnik mlaznice 12.5mm)

7 – Potapanje u vodu do dubine od 1 metra u trajanju od 30 minuta

8 - Potapanje u vodu do dubine od 1 metra, ili dublje – dubina i dužina trajanja potapanja navodi proizvođač

9 – Zaštita od prskanja iz velike blizine pod visokim pritiskom i temperaturom.