MLADI: Pitajte roditelje o seksu!

Možda vam zvuči nevjerojatno da vam roditelji mogu dati neki koristan savjet za prvi seks, bit ćete iznenađeni kada ih pitate. (jlp)

Možda su neki vaši vršnjaci iskusili seks i čini vam se da većinu o tome znate. Ali i dalje imati puno pitanja u vezi prvog seksa i ne znate što poduzeti po pitanju toga. Činjenica je da vam roditelji mogu pomoći u tome. Oni o tome znaju puno više, iskusniji su od vaših vršnjaka, samo vaše postojanje je dokaz toga. Zato ne bi trebao biti problem pitati njih o svojim osjećajima, strahovima u vezi seksualnosti. Možda vam neće znati odgovoriti na sva pitanja ali ćete sigurno dobiti puno korisnih savjeta.

Prvi seks – odluka koja je važna


Istina je da prvu ili prvoga nikada nećete zaboraviti. Ovisi o vama hoće li vaš prvi seks biti nešto ćega ćete rado sjećati ili nešto što ćete htjeti zaboraviti. Morate znati da vaša odluka o prvom seksu utječe na vas zauvijek i na vaše daljnje stavove o seksu iako će se oni u budućnosti vjerojatno mijenjati. Zato razmislite o tome što želite i s kim želite izgubiti nevinost. Nemojte dopustiti da pritisak vršnjaka ili partnera utječe na vas, napravite to kada ste sigurni da vi to želite. Nema univerzalnih godina kada to treba napraviti ta odluka ovisi o svakom pojedincu o njegovom okruženju, moralnim i osjećajnim vrijednostima te odnosa prema samoj seksualnosti. Ukoliko želite čekati do punoljetnosti/braka/zaruka to je odluka koju svi trebaju poštovati jer je ta odluka vaša. Ukoliko vas partner/ica prisiljava na to i postavlja vam nekakve ultimatume, tada to vjerojatno nije osoba s kojom trebate izgubiti nevinost jer ne poštuje vas i vašu odluku kakva god ona bila. Ako ste spremni za prvi seks budite odgovorni i pročitajte neke od praktičnih savjeta koje vam nudimo.



Roditelji će biti oduševljeni kada vi počnete s ovom temom, jer je i njima neugodno početi. (jlp)

Po savjete - roditeljima


Možda vam je sama pomisao o razgovoru o prvom seksu s roditeljima neugodna. Ako s roditeljima imate koliko-toliko dobar odnos, predrasude i strahove smirite se i odite k roditeljima po savjet. Možda će njihova prva reakcija biti očekivana, da ste ne spremni za seks. Kada ih prođe prvi šok vjerojatno će se smiriti i shvatiti da ste ipak već malo odrasli i da je to stvar o kojoj treba razgovarati za vrijeme vašeg odrastanja. Ukoliko se s nekim savjetima i ne budete slagali ne znači da vaši roditelji nisu u pravu, oni vam samo žele najbolje. Kako bi komunikacija između vas i roditelja protekla mirno i bez tenzija, pročitajte kako to izbjeći kao i osjećaje srama i nelagode.
-    recite im na primjer, da ćete u školi razgovarati o tome na jednom od satova nekog predmeta i da o tome malo znate, zatim im postavljajte pitanja koja vas zanimaju
-    razgovor započnite tako da ste danas u školi učili neke stvari o reproduktivnim organima ili spolnosti općenito, te ih pitajte što vam nije jasno
-    možete im reći kako s vašim prijateljima razgovarate o seksu, te ih pitajte što je od toga istina ikako zapravo stoje stvari.

Kako se razgovor bude odvijao, zapamtite da će vaši roditelji biti ponosni na vašu iskrenost i otvorenost i na to što ste o tom važnom području u životu došli pitati njih. Kada razgovor bude odmicao bit ćete hrabriji pa pitajte sve što vas zanima, sretno!

intimatemedicine.com.hr