FOTO/VIDEO   Martin Strel: Čovjek koji je pobijedio Amazonu

Martin Strel, guinnessova knjiga rekorda, Yangtze, Dunav, Mississippi, plivač, Slovenac, amazon

Martin je u 66 dana preplivao 5.268 kilometara ove rijeke i postao prvi plivač na svijetu koji je to učinio, te se po četvrti put upisao u Guinnessovu knjigu rekorda. Prva tri puta upisao se plivajući kroz Dunav (3.004 km), Mississippi (3.797 km) i Yangtze (4.003 km).
Samo jedan pogled na ovog stokilaša, koji njeguje popriličnu trbušinu, dovoljan je da se zaključi kako Strel nije tipičan plivač.

Biste li plivali u rijeci dok na njezinu drugom kraju iz broda izbacuju velike količine svinjske krvi kako bi od vas odvratili krvoločne piranhe i slične grozomorne živine? Sigurni smo - ne biste. Ali Martin Strel bi.
Jedini je čovjek koji je preplivao Amazonu i pored toga još Dunav,Mississippi i Yangtze neki bi to usporedili sa luđačkim pothvatima. Njegov film "Big River Man" koji, otkako je prvi put prikazan na Sundance Film Festivalu, gdje je i nagrađen, ljude diljem svijeta ostavlja bez riječi.
Sniman je tri godine, koliko je dugo filmska ekipa (zajedno sa stalnom ekipom koju vodi njegov sin Borut), na čelu s redateljem Johnom Maringouinom, pratila toga osebujnog 56-godišnjeg Slovenca na njegovim plivačkim avanturama, te prikazuje nevjerojatne stvari. I nevjerojatan duh.

Trebalo mu je 66 dana da prepliva najveću rijeku svijeta, a da ga ne sažvaču krokodili i morski psi, ne stresu električne zmije, ne dohvate anakonde, ne zagrizu piranhe... No, ovo potonje baš mu i nije pošlo za rukom. Ima i ožiljke koji to dokazuju