Kusturica i Bregović ušli u otvoreni rat

Pukla je ljubav između dugogodišnjih prijatelja i poslovnih suradnika

Gorana Bregovića i Emira Nemanje Kusturice. Bivši kompanjoni umjesto komplimentima sada jedan drugog časte uvredama i optužbama za krađu.

Sve je počelo u nedjelju navečer kada je Bregović u razgovoru za 'Red Carpet' Nove TV opalio po Kusturici ustvrdivši kako je pristao pisati glazbu za njegove loše filmove samo zato što mu je tada bio potreban novac.

- No, neke Kusturičine filmove, poput 'Crna mačka, beli mačor', ne može spasiti ni dobra filmska muzika - izjavio je Bregović.

Tko je ovdje pao s višnje?

Odgovor nije trebalo dugo čekati. U srpskom 'Pressu' Kusturica je Bregovića optužio za krađu, rekavši kako je skladatelj pokrao svu muziku južne Srbije koju sad po svijetu prodaje kao svoju.

- Prvi posao ponudio sam Bregoviću iz samilosti. Bio je sav jadan i neuhranjen, pa sam se sažalio i angažirao ga da mi piše glazbu za film. A on mi je uzvratio tako da je maznuo jednu staru korzikansku pjesmu koju je potpisao kao svoju. To je prvi primijetio Iggy Pop, a mene je zbog toga bilo sram - prisjeća se redatelj, kojeg očito jako ljute Bregovićeve kritike njegovih filmova:

- U mojim filmovima glume najveće hollywoodske zvijezde, a Bregović je našao za shodno procjenjivati njihovu kvalitetu. Ma on je jedna obična budala - kaže Kusturica koji nije odolio a da se ne osvrne i na glazbenikove zavodničke sposobnosti.

U televizijskom razgovoru, naime, Bregović se samozatajno nasmijao kada su ga novinari pitali je li točno da su medicinske sestre u beogradskoj bolnici u kojoj je završio nakon što je pao s višnje, bile impresionirane veličinom njegovog spolnog organa.

Mogao je biti i mali

- Baveći se ovim poslom, navikao sam na različite budalaštine. Ovo je još dobro, mogli su napisati da mi je mali - rekao je Bregović.

- To je njegov tipični vokabular. S takvim talentom Bregović bi kad-tad završio kao glumac u porno filmovima. Od toga sam ga spasio upravo ja koji sam mu dao priliku da piše glazbu za moje filmove. Da nije bilo tako, nitko za njega nikad ne bi čuo - poručuje Kusturica.

jutarnji list/hercegovina.info