Kakav faks, stalno sam na internetu osim kad jedem

internet, google, lozinke, internet, password, internet, prevara, paypal, internet, budućnost, internet, internet, internet, internetska trgovina

“Ta ovisnost pogađa čak 40 posto korisnika interneta”, rekao je psihijatar Federico Tonioni. Simptomi su slični onima u narkomana i alkoholičara, a najugroženije su osobe između 14 i 40 godina.

Prekida samo kad spava
“Sve svoje vrijeme provodim na internetu, prekidam samo kad jedem ili spavam”, priznao je 25-godišnji Marko, jedan od prvih pacijenata na rimskoj klinici. “Ovisnost se polako razvijala, a ja sam sve više vremena posvećivao Facebooku, chatu i videoigricama. Na kraju je to postalo moj jedini interes”, kazao je Marko, koji je zbog svog problema napustio studij ekonomije. Pomisao da se vrati prijašnjem načinu života kad je išao na fakultet i u slobodno vrijeme igrao nogomet s prijateljima u Marka izaziva nervozu.

Problem mu je ostaviti računalo i toliko da ode dr. Tonioniju na seansu.

Jedna druga ovisnica napisala je na forumu o ovisnosti o računalu: “Željela bih potražiti pomoć, ali ne mogu se ni na to prisiliti!” Ona više ne zna kakav je normalan život jer postoje samo “ona i njezin kompjutor u mračnoj i hladnoj sobi”.

Dr. Tonioni na sve kaže: “Emocionalni kontakt s drugim pacijentima presudan je u terapiji kako bi ponovno naučili komunicirati. Internet je, ne zaboravite, tek virtualan svijet pun senzacija, ali siromašan emocijama. On vam pruža iluziju da nadzirete druge i sliku koju imaju o vama, a pritom vas govor tijela ne može izdati.”

Ne “oživljujte” prijatelje
I dok u Rimu tek započinju, u zagrebačkoj bolnici Vrapče već dulje liječe ovisnike o Facebooku i internetu općenito. Tako je psihijatar dr. Ante Bagarić za Večernji list istaknuo da je Facebook samo privid komunikacije i da zato odgovara ljudima koji teško započinju stvarnu komunikaciju.

Skeptičan je i prema traženju starih prijatelja preko Facebooka jer je to neprirodno; s godinama se naše potrebe za prijateljstvom mijenjaju.

“Facebook može biti i opasan jer na njemu neuravnotežene osobe ispunjavaju svoje maštarije koje se ne usude činiti u stvarnosti”, upozorava dr. Bagarić.

(Večernji list)