Kada je ljubomora pretjerana?

Određeni stupanj ljubomore je možemo reći normalan i daje nam do znanja da smo nekoj osobi važni i da joj je stalo do nas. No, nekada ljubomora jednostavno postaje nepodnošljiva i naporna. Potpuni izostanak ljubomore može značiti nezainteresiranost i preveliki individualizam što partneru/partnerici isto neće bit baš drago. U nastavku pročitajte kada ljubomora postaje problem i koji su razlozi za takvu ljubomoru.

Zašto ljubomora može biti opasna?


Kada ste Opens internal link in current windowljubomorni, znači da osoba koja nam trenutno nije blizu čini nešto loše i ne vjerujete joj. S tim na umu imamte misli da vas partner vara i da će vas ostaviti zbog nekog drugog. Dakle očito je da ljubomora zapravo potkopava nešto što je temelj svakog zdravog odnosa, a to je povjerenje. Bez povjerenja odnos jednostavno ne može biti kvalitetan i sretan Vaš pertner/partnerica mora vam reći s kim je bila na ručku, što je jela, koji su konobari bili, koliko je koštao ručak te kojim putem je došao doma? Ova vrsta ljubomore, ne samo da je krajnje neugodna,  nego  je već neka vrsta psihološkog nasilja. Nažalost ima puno primjera kada ljubomora potakne i fizičku agresivnost. Međutim, kao što je spomenuto, određeni stupanj ljubomore može biti odraz ljubavi.

 

Ljubomora je često razlog svađa i prepirki. (jlp)


Ljubomora je često razlog svađa i prepirki. (jlp)

Koji su razlozi za pretjeranu ljubomoru?


Razlozi se ponekada skrivaju u prošlosti. Ukoliko ste prije imali partnera/partnericu koji vas je neprestano lagao i varao nije čudno da ste ljubomorni i nemate povjerenja. Stalno vas brine hoće li vam netko oteti partnera i zato želite znati svaki njegov korak i potez i kada nije s vama. Ili vam se čini da ne zaslužujete sadašnjeg partnera jer imate slabo samopouzdanje te stalno mislite da je/ga niste vrijedni. To su dva najčešća primjera zbog kojih se događa pretjerana ljubomora. Naravno iskustva iz prošlosti i to još negativna stvarno mogu učiniti čovjeka ljubomornim. No, morate znati da ne možete sve ljude u budućnosti koji vam dolaze procjenjivati na temelju prošlih koji su bili zli prema vama. Počnite raditi na samopoštovanju i bavite se sobom umjesto što kontrolirate dragu vam osobu jer to sigurno neće biti produktivno. Opens internal link in current windowLjubomora je najlošije rješenje vaših problema.

Ne gubite doticaj s realnošću!


Od napadnih obuzimanja ljubomore probajte duboko razmisliti i procijeniti što se događa u stvarnosti a što u vašoj glavi. Ne dopustite ljubomori da ovlada vama i da obuzeti njome djelujete i divljate. Suzdržavajte se od takvih ispada i stalnih ispitivanja, prije nego postavite puno pitanja razmislite kako to zvuči partneru i kako bi se vi osjećali da vas tako netko ispituje. Ljubomorom ćete samo otjerati partnera od sebe a sami ćete biti nesretni. Ukoliko se ne možete kontrolirati možda je vrijeme da potražite pomoć i krenete na terapiju.

intimatemedicine.com.hr