Pogledajte deset pitanja mladih o seksu koji će vas šokirati

sex, stres, mladi sex, seks, kemija, funkcioniranje, kondomi, žena, sex, mladi sex, ljubav, sex, partner, sex, sex, veza, sex, ljubav, nevjera, sex, veza, partner, sex, partner, veza, spolni odnosi, orgazam, seks, predigra, sex, veza, partner, seks, veza, partner, krevet, ljubav, veza, muškarac žena, žene, ljubav, veze, veza, partner, sex, veza, partner, poze, sex, veza, partner, seks, veza, partner, žena, varanje, muškarac žena, intimnost, interes, Izbjegava susrete, promjene ponašanja, Vara vas, istraživanje, nježna strana, muškarac žena, emocije, ljubav, komunikacija, životna faza, kriza srednjih godina, Muškarci i žene, svakodnevni život., Simptomi depresije, seksualni ritam, seksualne aktivnosti, seks navike, redovit seks, u intimnim trenucima, vlažnost, ljubav, sex, seksanje, seksualnosti žene, orlani seks, sex orgazam, orgazam

...Naglasak je na psihičkoj i fizičkoj zrelosti obje osobe za ulazak u spolnu aktivnost, ali i savjetu liječnika i roditelja. No savjet roditelja je, nažalost, u većini slučajeva kod nas još uvijek znanstvena fantastika.

2. Zašto cijepljenje protiv HPV-a nije obvezno i besplatno? Nažalost, ekonomija je na velika vrata ušla i u medicinu. Cjepivo ima svoju cijenu koja nije mala - gotovo 3000 kn po jednoj osobi za 3 doze cjepiva. No za pohvaliti je čitav niz gradova u Hrvatskoj koji besplatno cijepe 7. razrede osnovnih škola.

3. Pročitao sam da se HPV dovodi u vezu s rakom prostate. Objasnite! Po najnovijim radovima, prvenstveno američkim, rak prostate je dijelom prouzročen i prethodnom infekcijom HPV-om. To je rak starije životne dobi u muškaraca, ali infekcija nastaje u mlađoj dobi.

4. Može li ginekolog lagati za nas ako ga lijepo zamolimo (npr. ako smo seksualno aktivni, a ne želimo da to roditelji znaju)? Ne. Maloljetna osoba na preglede mora dolaziti u pratnji roditelja i oni moraju znati što je s njihovim djetetom. Stvar je povjerenja unutar obitelji hoće li će pričati o seksualnoj aktivnosti djece.

5. Stupila sam u intimne odnose s dečkom i koristim pilule. No imala sam odnos i s kolegom iz razreda. Moram li za njega uzeti i drugu pilulu? Naravno da nisu potrebne dvije pilule! Pitanje zorno pokazuje da je neophodna edukacija mladih.

6. Kako znamo da smo spremni na ulazak u spolne odnose? Spremni ste kad ste fizički i psihički zreli, kada preuzmete odgovornost za odgovorno spolno ponašanje, upotrebu kontracepcijskih sredstava i kondoma te kada postoji zdrava i iskrena komunikacija među mladima, ali i mladih s roditeljima.

7. Spavala sam s dečkovim bratom. Smatra li se to varanjem? Na svojim predavanjima govorim da je spolno odgovorno ponašanje između ostalog i skladna stabilna veza s vjernim partnerom. To bi se moglo protumačiti kao neodgovorno ponašanje.

8. Ako dečko konstantno odbija curu, a ona ga stalno napada, je li to nasilje? Pa ne bih baš mogao kvalificirati to nasiljem nego tek napornim dosađivanjem. Bitna je dobra komunikacija te razgovor i dogovor.

9. Kako pobijediti strah od ginekologa, odnosno prvog pregleda? Prvi pregled ne mora nužno sadržavati i pregled, može to biti razgovor i savjetovanje, a kada se mlada pacijentica privikne na ordinaciju i ginekologa, tada se može učiniti i prvi pregled.

10. Ako nisam imao spolni odnos do 19. godine, jesam li normalan? Nije problem ako spolna aktivnost nije počela sa 19 godina, pogotovo ako se osoba još ne osjeća spremnom.

jutarnji.hr