JESTE LI ZNALI Od glazbe ovisi koliko će vam automobil trošiti

Glazba u automobilu
Ilustracija

Najnovija studija otkriva uz koju vrstu glazbe će potrošnja biti manja. Svatko tko sluša glazbu tijekom vožnje može vidjeti da njen izbor veoma utiče na ponašanje vozača, odnosno na njegov stil vožnje. 

Ovo je naročito izraženo na električnim automobilima, gdje je autonomija veoma bitna, a nagli pritisak na papučicu 'gasa' dovodi do značajnog trošenja dragocjene energije. Zato je svaki savjet koji može blagotvorno utjecati na povećanje radijusa kretanja dobrodošao, prenosi B92.

Kia je sprovela studiju o vezi između slušanja određene glazbe i potrošnje električne energije, i došla do zanimljivih rezultata. Praksa je pokazala da izbor glazbe veoma utječe na autonomiju vožnje, a od 'provjerenih' melodija, Betovenova 9. simfonija na jednoj i pjesma 'Blinding Lights' izvođača The Weeknd na drugoj, predstavljaju dvije krajnosti.

Za eksperiment je korišten električni Kia EV6 GT-Line opremljen vrhunskim Meridian audio-sistemom sa 16 zvučnika. Automobilom su na probnoj ruti dugoj 29 km vozile osobe koje se nikada ranije nisu srele sa električnim automobilima, a puštala im se glazba sa unaprijed definiranom playlistom.

Biometrijski podaci o otkucaju srca, nivoima stresa i tjelesnoj temperaturi su praćeni tijekom vožnje preko uređaja Empatica E4. Na listi su bile sljedeće pjesme: Tycho – Awake, Adele – Hello, The Weeknd – Blinding Lights, Anna Meredith – Nautilus, Kanye West – Fade, te Beethoven – Simfonija br. 9 u d-molu, op. 125.

Rezultati su pokazali da se najefikasnije vozilo dok se slušao Beethoven. Adel se našla u sredini, dok je The Weeknd bio poguban za radijus kretanja električnog automobila.

"Za samo dva dana testiranja, zaključili smo da glazba značajno utječe na autonomiju električnog vozila", rekao je dr. Duncan Williams, nadzornik testiranja.

"Različite melodije su mijenjale elektrodermalnu aktivnost i volumen protoka krvi. Ukratko, ako želite preći što više sa jednim punjenjem baterije, slušajte opuštajući klasik poput Beethovena", zaključuje Williams.

Naravno, ove rezultate možete lako primjeniti i na klasična vozila sa motorima sa unutarnjim sagorjevanjem, odnosno na benzince i dizelaše. Vrsta glazbe definitivno utječe na vaš stil vožnje, pa ako želite uštedjeti gorivo, izaberite opuštajuću glazbu.