FOTO  Jesen nam stiže danas

Jesen u Bosnu i Hercegovinu, kao i na sjevernu Zemljinu poluloptu, stiže u posljednjem satu 22. rujna.

Središte Sunca bi će točno na nebeskom ekvatoru u 23.18 sati 22. rujna. Dan ekvinocija ili u prijevodu s latinskog, izjednačenja, označava početak jeseni, a dan i noć na ovaj datum bit će iste dužine.

Istovremeno, stavnovnici južno od Zemljinog ekvatora ulaze u proljeće. Nakon 22. septembra Sunce će početi da se spušta ka jugu sve do 21. decembra kada na dan zimskog solsticija počinje zima.

Od dana ekvinocija dani će nam biti sve kraći, a noći sve duže. Na prvi dan jeseni sunce će u Sarajevu izaći u 6. 43, a zaći u 18. 44 minute, saopćeno je iz FHMZ-a.

Član Komiteta za klimatske promjene BiH i meteorolog Nebojša Kuštrinović rekao je da dugoročne prognoze vremena ukazuju da će rujan biti topliji od višegodišnjeg prosjeka koji za ovaj mjesec iznosi 15,1 stupnjeva Celzijusova.

Kuštrinović je za Srnu rekao da će količina padalina u ovom razdoblju biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka.

- Cijela jesen će biti nešto toplija od višegodišnjeg prosjeka, dok će padaline biti nešto manje od višegodišnjeg prosjeka, rekao je Kuštrinović i dodao kako bi listopad i studeni trebali biti u granicama višegodišnjeg prosjeka u pogledu temperature i padalina.