INTERNET Kraj besplatnog čitanja vijesti

Također, Murdochovi pravnici rade na novome modelu progona i kazni za portale diljem svijeta koji neovlašteno koriste - kradu njegove sadržaje. Plastično je objasnio da on u proizvodnju vijesti ulaže stotine milijuna dolara godišnje, a onda drugi portali besplatno kopiraju - kradu te vijesti i zatim naplaćuju reklame i ostvaruju dobar prihod.

Dakle, ovi potonji uložili su ništa, a ostvaruju solidnu zaradu, neki čak i milijunsku. Ista je situacija, što se tiče krađe sadržaja, i u Hrvatskoj - mali dio internetskih portala poštuje autorska i prava izdavača.

Većina web-stranica nema ni potrebu za zapošljavanjem novinara jer samo skupljaju - kradu tuđe tekstove, primjerice iz “Slobodne” i “Jutarnjeg”, navedu izvor i tu je za njih kraj. Zatim s podacima o čitanosti portala odlaze kod oglašivača i traže novac, iako je sadržaj s kojim ostvaruju posjećenost stranicama ukraden. I tako godinama.

Prije godinu dana u Hrvatskoj je osnovano Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). Nakon registracije i dobivanja licencije od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, počeli su pregovori s korisnicima novinarskih autorskih djela o visini naknade. 

- Pregovori s tri press clipping agencije su privedeni kraju i potpisivanje ugovora se očekuje u idućih mjesec dana. Nakon toga će DZNAP izraditi i usvojiti cjenik i pokrenuti postupke da i portali plaćaju autorske naknade novinarima - kaže nam predsjednik DZNAP-a Ivica Grčar, koji je rekao da ima načina da se praksi krađe stane na kraj.

Osobito je nezakonito ne objaviti ime autora novinarskog priloga koji se kopira. U takvim slučajevima su portali zakonski obvezni objaviti glasilo i ime autora na koje se pozivaju. Osim toga, dužni su plaćati i autorske naknade.

- To je provedivo, doduše ne bez teškoća. Jedan od načina je kolektivna zaštita autorskih prava, u ovom slučaju novinarskih autorskih prava. To uključuje i nakladnička prava, jer autorsko djelo su i uređivanje i prijelom novinarskih priloga. S obzirom da autor pojedinac nije u mogućnosti sam pratiti i otkrivati tko ga sve potkrada, a slično je i s izdavačima, sustavom kolektivne zaštite autorskih prava dodjeljuje se licencija za obavljanje djelatnosti kolektivne zaštite.

- Nositelj licencija na osnovi punomoći koje su mu dali autori (novinari članovi DZNAP-a) ustupa prava korištenja korisnicima autorskih djela uz paušalnu naknadu, slično kao i kod glazbenika. Uostalom, i DZNAP je sklopio ugovor s hrvatskim ZAMP-om koji će odsad zastupati i novinare jednako kao i glazbenike - kazuje Grčar.

Kako će se vršiti naplata i kako će se znati koliko je pojedini internetski portal zaradio na tekstovima novinara i izdavača? 

- ZAMP će prije započinjanja postupka radi naplate autorskih naknada novinara provjeriti u Fini prošlogodišnje prihode svakog portala i na temelju tih podataka i cjenika predložiti iznos naknade - odgovara Grčar.

Fotografije i novinarski tekstovi autorska su djela i uživaju punu zaštitu autorskih prava u slučaju povrede, kažu nam pravnici koje smo konzultirali.

slobodna dalmacija